Министърът на земеделието и морските въпроси на Ирландия Дара Калийри подаде днес оставка, като обясни, че е навредил на националната кампания за борба с разпространението на новия коронавирус, предаде "Ройтерс".

Той е присъствал на социална проява, която полицията разследва за нарушения на санитарните разпоредби. Калийри заедно с повече от 80 гости е участвал във вечеря в хотел, организирана парламентарния голф клуб.

Проявата на закрито се е състояла същата вечер след като правителството затегна чувствително мерките срещу коронавируса. На вечерята са присъствали и други ирландски политици, включително еврокомисарят по търговията Фил Хоган, което предизвика обществено възмущение. "Искам да се извиня на всички. Навредих на националните усилия срещу" коронавируса, каза Калийри по местно радио. "Подведох хората, разгневих много хора, стресирах много хора, които през последните месеци трябваше да вземат много трудни решения", добави той.

Премиерът Михол Мартин прие оставката и заяви, че министърът на земеделието е постъпил правилно, като се е оттеглил. Вечерята на голф клуба не е трябвало да се провежда, подчерта в същото време той.

Дара Калийри пое поста на земеделски министър едва миналия месец, след като предшественикът му бе уволнен заради разследване за шофиране след употреба на алкохол. Михол Мартин бе избран за премиер на коалиционно прателство на 27 юни, припомня Ройтерс.

Дневник