Флоренция, перлата на Ренесанса, може да се гордее с прочутото си в цял свят историческо и културно наследство. Някои детайли от него обаче остават недостатъчно известни. Сред тях са дискретните "прозорци за вино", украсяващи фасадите на някои дворци, през които може безконтактно да се продава вино. Това хрумване отново става актуално във времената на пандемия от новия коронавирус, информира "Франс прес".

Малките отвори (с широчина 20 см и височина 30 см), пробити на човешки бой от земята, служели за подаване на виното директно от производителя на потребителя. С течение на вековете този архитектурен детайл и неговото предназначение изпаднали в забрава, докато флорентинският интелектуалец Масимо Касприни се заема с разучаването им и през 2005 година публикува книга, посветена на тях: "Прозорчетата за вино" ("I finestrini del vino").

Тези прозорци са създадени след 1532 година, след падането на Републиката, когато Медичите се връщат на власт. Те решили да стимулират земеделието, насърчавайки големите флорентински земевладелци да инвестират в маслинови и лозови насаждения, давайки им данъчни привилегии, за да продават директно продукцията си в града, обяснява Касприни пред АФП. Единственото ограничение било да продават само вино собствено производство и в точно определен обем - около 1.4 литра.

Другата функция на тези прозорчета била социална - да могат хората от народа да купуват вино на по-разумни цени, отколкото от търговците, без посредници, допълва Касприни, уточнявайки с усмивка, че по онова време консумацията на вино била огромна.

В епохата на коронавируса и социалното дистанциране, Масимо Касприни припомня, че благодарение на тази система се избягвали и контактите по време на епидемии от чума, които избухвали много често през 16-и век. Клиентът идвал и почуквал с дървеното клепало, а отвътре виночерпецът взимал празното шише и го пълнел, така че нямало никакъв пряк контакт.

До този момент в Тоскана са открити 267 прозорчета за вино, от които 149 в центъра на Флоренция. Касприни изтъква, че те са били много повече, но голяма част от тях били разрушени при бомбардировките през Втората световна война. Изпаднали в забвение през годините, днес тези прозорчета за вино отново привличат интереса и променят предназначението си: понякога служат за витрина, на която са наредени стоките на някой магазин, за гише за подаване на кафе или дори за малко олтарче, посветено на Богородица. /БТА, дневник