Самолет с намиращия се в кома руски опозиционен лидер Алексей Навални отлетя рано тази сутрин за лечение в Германия. Това съобщи в туитър неговата говорителка Кирма Ярмиш.

"Борбата за живота и здравето на Алексей едва започва, но сега поне първата крачка е преодоляна“, написа Ярмиш.

Малко преди това тя публикува снимка с носилката, транспортираща Навални в самолета, като съобщи, че съпругата на опозиционния лидер Юлия ще го придружава.

На 20 август опозиционният лидер беше приет в болница в тежко състояние, със съмнение, че е отровен. Той се почувства зле по време на полет от град Томск в Сибир за Москва. Поради внезапно влошаване на здравословното му състояние, самолетът извърши спешно кацане в град Омск, а Навални беше приет в болница.

От болница „Шарите“ в Берлин обявиха, че са в готовност да приемат руския опозиционен лидер за лечение. Първоначално болницата в Омск отказа да го пусне с мотива, че по време на полета към Германия състоянието му може да се влоши.

Съпругата на Навални написа писмо до президента Владимир Путин с молба, мъжът ѝ да бъде лекуван в чужбина. През целия ден вчера тя не беше допусната до него, което подхрани съмненията, че причината за състоянието му се прикрива.

"Взехме решение да не се противопоставяме на транспортирането му до друга болница - онази, която посочат неговите близки", обяви вчера вечерта пред журналисти заместникът на главния лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко.

Клуб Z