Британският спринтьор Марк Кавендиш няма да участва в "Тур дьо Франс". 35-годишният състезател не е сред избраниците на "Бахрейн-Макларън" за най-голямата колоездачна надпревара в света.

За втора поредна година Кавендиш остава извън Тура. Британецът има 30 етапни победи в надпреварата и изостава с четири от рекорда на легендарния Еди Меркс.

Кавендиш заяви, че разбира решението, след като подготовката му беше повлияна заради липсата на състезания, отменени заради пандемията. Според спринтьора маршрутът тази година е най-трудният, който е виждал в кариерата си.

"Просто не се чувствам готов за тазгодишния Тур. Аз съм състезател, който се нуждае от много състезания, за де влезе във форма, но това не се случи тази година с коронавируса", каза Кавендиш, цитиран от Би Би Си.

"Бахрейн-Макларън" ще преследва успеха в крайното класиране с Микел Ланда. Испанецът ще има помощта на добри катерачи като Пейо Билбао, Вут Пулс и Дамиано Карузо.

Победителите от 2017 и 2018 г. - Крис Фрум и Герънт Томас, също няма да участват в Обиколка на Франция. Те останаха извън състава на "Инеос" след слабото им представяне в "Критериум Дофине".

Турът започва на 29 август и ще продължи до 20 септември.

Дневник