Здравословното състоянието на критика на Кремъл Алексей Навални след транспортирането му днес в Германия за лечение е силно обезпокоително, каза правозащитникът Яка Бизил - основател на фондация "Кино за мир", организирала прехвърлянет му от Русия.

Роденият в Словения активист и филмов продуцент говори пред журналистите пред берлинската болница "Шарите", където бе приет руският опозиционер, който е в кома с предполагаемо отравяне, макар руските лекари да отричат това. Според тях става дума за сериозно нарушения на обмяната на веществата, като било възможно рязко падане на кръвната захар на 44-годишния Навални.

"Получихме съвсем ясно съобщение от лекарите, че ако не е било спешното кацане на самолета в град Омск, Навални щеше да е мъртъв", отбеляза обаче днес Базил, след като вчера медицински екип беше превозен до Русия с германски самолет и макар първоначално от местната болница да не бяха съгласни с транспортирането на опозиционера, в крайна сметка това беше разрешено, след като и съпругата му написа отворено писмо до президента Владимир Путин.

Правозащитникът допълни, че повече информация за състоянието му могат да дадат лекарите и семейството.

Все пак "Билд" отбелязва, че Бизил по-рано е казал, че състоянието на Навални по време на полета и след кацането на самолета в Берлин е стабилизирано.

За момента болница "Шарите" не е давала информация за пациента. В изявление по-рано тя посочи, че ще започне да съобщава как се развиват нещата, щом приключат изследванията и след като се консултира със семейството му, уточнявайки, че това може да отнеме известно време.

"Превозването на Навални в Берлин е организирано от частни лица. Германското правителство беше информирано, но не участва в изпращането на самолета", каза още Бизил пред медиите.

Според него изказването на германския канцлер Ангела Меркел, която при посещение във Франция през седмицата изрази готовност страната й да окаже помощ на Навални, е било от голямо значение.

Правозащитникът подчерта, че германските власти са се погрижили за аспектите, свързани с гарантиране на сигурността.

"Германия удържа на думата си и направи всичко, за да стане транспортирането на Навални възможно. Официално участие на германското правителство обаче не е имало", допълни той.

Кацането на самолета е било заявено летище Шьонефелд в Берлин, но кацна на летище Тегел, по съображения за сигурност, съобщава вестник "Билд".

Изключително важно е да се установи защо Алексей Навални е изпаднал в кома, заяви междувременно днес германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, след като руският опозиционен активист бе докаран в Берлин за лечение, предаде ДПА.

"Надявам се, че всички, които могат да допринесат за откриването на отговора на този въпроси наистина ще го направят", изтъкна той в кулоарите на Залцбургския фестивал в Австрия.

"Бих искал господин Навални да се възстанови не само бързо, но и напълно, да си върне здравето, за да продължи да работи", добави германският държавен глава.

Лекарите, които се борят за живота на Алексей Навални, същите, спасили друг виден противник на Кремъл, който бе отровен - членът на "Пуси Райът" Пьотр Верзилов. Преди 2 години той беше докаран спешно от Москва, след натравяне с неизвестни субстанции.

През 2014 г. бившата министър-председателка на Украйна Юлия Тимошенко беше приета за лечение в "Шарите" заради проблеми с гърба и опорно-двигателната система. Преди това тя беше лекувана в Украйна от лекари на берлинската болница, след като страдаше от проблеми с гръбнака, докато беше в затвора.

Болница "Шарите" обхваща 17 медицински центъра и 100 клиники, разполагащи с около 3000 легла. В нея работят близо 15 500 души, включително 4500 лекари.

Дир.бг