Най-дългият сезон в евротурнирите очаква своя епичен завършек. След вълнуващи сблъсъци до финала на Шампионската лига стигнаха "Пари сен жермен" и "Байерн" (Мюнхен), като очакванията към двата отбора са за шоу на нападателния футбол.

Мачът ще се играе от 22 ч. в Лисабон и ще бъде излъчен по bTV Action и MAX Sport 3.

"Байерн" влиза в сблъсъка като отбора с по-голям опит. Германският шампион ще играе 11-и финал в най-престижния клубен турнир, като досега баварците имат пет успеха и пет поражения.

От своя страна ПСЖ получава възможност да спечели трофея за пръв път. Френският шампион е 41-ият клуб, който участва във финала на Шампионската лига. При успех тимът може да се превърне в 23-ия отбор, който триумфира в най-престижния клубен турнир.

В турнира досега "Байерн" показа впечатляващо представяне. Баварците спечелиха и десетте си мача, в които отбелязаха цели 42 гола. Треньорът Ханзи Флик издигна тима на ново ниво и го превърна в страшилище в Европа.

Ключовата фигура в състава на "Байерн" е Роберт Левандовски. Нападателят отбеляза 15 гола в Шампионската лига, като има 55 попадения в 46 мача във всички турнири. Четвъртфиналът и полуфиналът показаха, че дори полякът да не вкара ключови голове, той влияе изключително много с присъствието си на терена и качествата му не опират само до това, да бележи голове.

Най-голямата сила на баварците е пресата и директният футбол при отнемане на топката. Полуфиналът срещу "Лион" обаче показа, че "Байерн" е уязвим на контраатака заради високо разположената линия на състава.

От това може да се възползва нападателното трио на парижани в лицето на Неймар, Килиан Мбапе и Анхел ди Мария. С бързината в играта си те са в състояние да се възползват от всяка възможност, която им се отдаде.

"ПСЖ е страхотен отбор, който се пребори за мястото си в полуфиналите и впоследствие стигна финала. Ще анализираме някои неща, знаем, че те имат бързи играчи. Ще се стремим да организираме защитата ни, но знаем, че най-голямата ни сила е поставяме съпернииците под напрежение", каза Флик преди финала.

За последно баварците спориха за трофея през 2013 г., когато победиха "Борусия" (Дортмунд). При успех "Байерн" ще се изравни с "Ливърпул" с по шест купи, като само "Реал" (Мадрид) (13) и "Милан" (7) имат повече.

Финалът е сблъсък между двама германски треньори, които преследват требъл в края на един особен сезон. Флик и Томас Тухел са в центъра на вниманието в турнира, който ще се запомни с променения формат и липсата на публика.

"Можеш да го усетиш, всеки иска да спечели турнира. Форматът е уникален и ще бъде запомнен. Бяхме поразени от трагедия с пандемията. Турнирът ще влезе в историята", каза Килиан Мбапе, който е мотивиран да се изправи срещу вратаря на "Байерн" Мануел Нойер.

Всички мачове между двата отбора са се играли в групите. ПСЖ има пет победи срещу три за баварците при голова разлика 12:11 в полза на парижани.

Дневник