Израелските туристи ще могат да летят до Гърция, България и Хърватия от днес, без да са налага да се подлагат на 14-дневна карантина при завръщането си, съобщи i24 News, цитирайки съобщение на авиокомпанията El Al.
В България, според заповед на здравното министерство, гражданите на Израел трябва да представят отрицателен PCR тест или да останат под карантина.

По-рано тази седмица електронното издание Ynet писа, че десетки израелци са пътували с фалшиви тестове, необходими, за да се качат на полети от летище "Бен Гурион". Вътрешна проверка показва, че десетки формуляри са издадени от една и съща клиника с печата на един и същи лекар. Все още не е известно дали те са дело на един и същ човек или са копирани.

Гърция постави условието да не приема повече от 600 израелци по едно и също време и то след като са представили отрицателни PCR тестове.

По информация на МВнР, от 20-и август 2020 г. България е включена в списъка на Израел с т. нар. "зелени страни", което означава, че при влизане в страната българските граждани следва да представят два документа - разрешение за качване в самолета и разрешение за влизане в Израел. Разрешението за качване в самолета се попълва онлайн, като то трябва да бъде заверено от израелските посолства или консулства, акредитирани в "зелените страни", да бъде разпечатано и да бъде представено на израелските гранични власти при пристигането в страната.
Чужди граждани, които са получили и притежават разрешение за качване в самолета и разрешение за влизане в Израел и летят от "зелени страни", няма да бъдат задължени да бъдат в изолация след пристигането си в страната. Те няма да бъдат поставяни в изолация и когато пристигат с полет с прекачване в "червени страни", ако при престоя си в тях не са напускали транзитната зона на летищата.

Дневник