Десетки хиляди граждани на Беларус протестират днес в Минск срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Размахвайки знамената с бяло и червено - цветовете на беларуската опозиция, демонстрантите се събраха на Площада на независимостта и по околните улици. Те скандират: "Свобода!".

Според опозиционни медии и акаунти в месинджъра Телеграм на опозицията на протеста има 100 000 души. Телеграм съобщава, че подобни демонстрации има и в други части на страната.

Миналата седмица в Минск над 100 000 души се бяха събрали, за да поискат оставката на Лукашенко, който е на власт от 26 години.

Беларуските опозиционери, заминали на Запад, искат "кръвопролитие", заяви Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров обвини беларуските опозиционери, напуснали Беларус при протестите, че търсят "кръвопролитие", предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости, цитирана от БТА.

Лавров каза, че беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска, отишла в Литва по време на протестите, избухнали в Беларус след спорните избори преди две седмици, е била "подложена на натиск" и е започнала да прави повече изявления на английски напоследък.

Според Лавров би било невъзможно да се докаже, че беларуският президент Александър Лукашенко не е спечелил изборите, като се има предвид отсъствието на международни наблюдатели.

Руският външен министър заяви, че Русия призовава за започване на наистина широк национален диалог в Беларус.

По думите му Москва смята, че конституционна реформа в Беларус може да реши политическата криза.

Лавров каза, че според него ситуацията в Беларус се нормализира, но това не се харесва на всички, тъй като има някои, които искат да се развие "украински сценарий", посочва ТАСС.
Той заяви, че у Русия възникват въпроси за начина на формиране на Координационния съвет на опозицията в Беларус. По думите му в съвета влизат "немалко хора, които са известни с отрицателното си отношение към развитието на Съюзната държава между Беларус и Русия".

ClubZ