Байерн" (Мюнхен) е носителят на Шампионската лига за 2020 г., след като сломи ПСЖ, побеждавайки го с 1:0 на стадион "Луж" в Лисабон. Баварците затвърдиха много силното си представяне в турнира през сезона и ликуват със своята шеста европейска корона.
Единственото попадение в срещата отбеляза Кингсли Коман в 59-ата минута.

По пътя към трофея "Байерн" не допусна нито една загуба, като спечели всичките си 11 мача. Баварците вкараха 43 гола в надпреварата и допуснаха едва 8 в своята мрежа.

Това беше 11-и финал за "Байерн", а тимът вече има шест победи и пет поражения. С шест купи баварците се изравняват с миналогодишния носител на трофея "Ливърпул". Повече от тези два клуба имат само "Милан" (7) и "Реал" (Мадрид) (13). ПСЖ, който няколко години не успяваше да прескочи дори четвъртфиналите, пропусна отлична възможност да спечели отличието в своя първи финал.

"Байерн" повтаря постижението си от 2013 г., триумфирайки с требъл - титлата в Бундеслигата, Купата на Германия и Шампионската лига. Купата е първа за треньора Ханс-Дитер Флик, който пое състава след освобождаването на Нико Ковач.

Треньорът на "Байерн" Ханс-Дитер Флик направи една промяна в титулярния си състав, като заложи на Кингсли Коман за сметка на Иван Перишич, който стартираше в предишните срещи. За ПСЖ на пейката остана Мауро Икарди, а атаката поведе Килиан Мбапе, подкрепян от Неймар и Анхел Ди Мария.

Баварците започнаха по-активно срещата и в началните минути стигнаха опасно близо до вратата на Кейлор Навас. Леон Горецка обаче се отказа да стреля, търсейки Томас Мюлер, с което сгреши.

Постепенно ПСЖ успя да изравни играта и започна да задържа по-трайно топката.

Халфовете на парижани бяха активни и увеличиха агресията. От там ПСЖ започна да печели топката в полето на "Байерн", а това доведе и до опасност.

В 18-ата минута Неймар получи отличен шанс на лявото крило. Бразилецът започна да се надиграва с Давид Алаба и стреля, но Нойер показа отличен рефлекс и спаси. Топката отново се върна в Неймар, който от крайната линия опита да я върне към дузпата, но вратарят на баварците пак внимаваше.


Положението пред Нойер подейства мотивиращо на "Байерн" и германският тим веднага се пренесе в полето на ПСЖ. Роберт Левандовски започна да тормози френската защита, а в 22-ата минута сам си създаде ситуация.

Централният нападател на "Байерн" получи топката в наказателното поле, завъртя се около оста си и стреля, но ударът му срещна страничния стълб.

По-късно пред "Байерн" се появи и проблем, като Жером Боатенг беше заменен заради контузия. Малко след излизането на централния защитник Мбапе пропусна най-добрия шанс за ПСЖ. Той стреля право в ръцете на Нойер от около осем метра.

До края на първата част имаше още няколко положения и пред двете врати. Най-спорната ситуация дойде в последните минути. Тогава Тило Керер повали Кингсли Коман в наказателното поле, но реферът прецени, че дузпа няма.

След почивката нервните моменти зачестиха, като двата отбора се вкопчиха здраво. Преобладаше битката в средата на терена, което доведе и до няколко жълти картона.

В 59-ата минута "Байерн" успя да поведе след грешка във френската защита. Кингсли Коман се разписа с глава, след като беше изпуснат от Керер. Бранителят не се ориентира при центриране на Йошиа Кимих.
Коман засече с глава и не остави шансове на Кейлор Навас - 1:0.

След попадението "Байерн" започна да действа по-предпазливо, но при удобни моменти не пропускаше да пресира парижани. От своя страна те опитаха да притиснат баварците, но с тактически нарушения "Байерн" убиваше ритъма и условията за контраатаки.

В 70-ата минута Маркиньос пропусна нова добра възможност за ПСЖ. Само три минути по-късно френският тим имаше претенции и за дузпа, но те не бяха уважени. След това се стигна и до ново спасяване на Нойер, който се намеси впечатляващо, отразявайки с крак.

До края на двубоя ПСЖ опита всячески да промени развоя на срещата, но стигна само до две разбърквания в наказателното поле. В заключителните минути Нойер трябваше да се намесва само още веднъж, но това се случи при спряна игра след засада на Мбапе.

Дневник