Беларуският президент Александър Лукашенко пристигна с хеликоптер в резиденцията си Дворец на независимостта в Минск, облечен в бронирана жилетка и държейки автомат в ръка.

Това показва разпространяван в мобилното приложение "Телеграм" в ден на нови многохилядни антиправителствени протести и жива верига до границата с Беларус в съседна Литва.

Видеото, публикувано в близък до президентската пресслужба канал и от агенция "БелТА", показва как Лукашенко слиза от хеликоптера и тръгва към резиденцията на държавния глава - Двореца на независимостта, - до която се опита да стигне протестът. С автомата без пълнител в ръка Лукашенко е посрещнат от въоръжена охрана. Открита "заплаха към демонстрантите", пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг" часове след като министър предупреди протестиращите, че при нарушаване на реда и спокойствието ще си имат работа не с милицията, а с армията.

Между 100 и 150 хил. души според повечето оценки оценки се включиха в днешния митинг в столицата, на който жители за 15-и ден поискаха оставката му (едва 20 хил. според държавната телевизия в Минск; на другия полюс са съобщенията на опозицията за 250 хил.). Недоволството не стихва след изборите на 9 август, когато централната избирателна комисия му даде 80% от гласовете. Европейският съюз не признава резултата от вота.

Размахвайки знамената с бяло и червено - цветовете на беларуската опозиция, демонстрантите се събраха на Площада на независимостта и по околните улици. Те скандират: "Свобода!", пише "Франс прес".

Подобни демонстрации има и в други части на страната - кадри от тях се виждат в канала в "Телеграм" на онлайн медията Nexta Live, разпространяваща в почти реално време кратки клипове от ставащото в последните седмици.

Тези клипове и информацията в руски и международни издания сочат, че милицията не е допуснала демонстрантите да достигнат до паметник в центъра на столицата. Не са допуснати демонстранти и до двореца на Лукашенко.


В друг видеоклип той прелита над булевард в близост до резиденцията си и казва: "Как се разбягаха плъховете!"


В канала на пресслужбата на Лукашенко пък се вижда как казва на веригата милиционери, отцепили двореца от желащите да го стигнат протестиращи: "Благодаря ви, красавци!" Отговорът е: "Благодарим, ние сме с вас до края!"

БелТА цитира и прессекретаря на Лукашенко Наталия Ейсмонт, която потвърждава, че синът му Николай е бил с него по време на полета. Кадри с 15-годишното момче - въоръжено - са достъпни на сайта на РБК. Ейсмонт настоява, че Лукашенко не е бил евакуиран, нито опитал да избяга, както съобщаваха някои медии след кадрите с хеликоптера.

Агенция ТАСС междувременно цитира информация на телекома А1, според която скоростта на интернет в Минск е била понижена по искане на беларуските власти за "гарантиране на националната сигурност".

Жива верига 31 години по-късно

По-рано днес в Литва десетки хиляди жители се събраха за жива верига в знак на солидарност с протестиращите. Акцията от столицата Вилнюс до беларуската граница (около 30 км) бе точно 31 години след "Балтийския път" - известната верига през границите на Литва, Латвия и Естония в знак на воля за независимост от Съветския съюз.

Латвийци преминаха покрай границата с Беларус и оформиха жива верига в село Пиедруя пред погледите на беларуските граничари, на пост от другата страна на река Даугава, която разделя двете страни, пише "Франс прес", цитирана от БТА.

Дневник