Националната конвенция на американските републиканци започва днес, след седмица, в която светлината на прожекторите беше върху демократите. Дясната партия ще се съсредоточи върху това да изброи постиженията на президента Доналд Тръмп.

Той ще приеме номинацията ѝ официално в четвъртък от Южната ливада на Белия дом. Резиденцията на президента ще бъде използвана и във вторник, когато първата дама Мелания Тръмп и големите деца на държавния глава ще говорят от Розовата градина. Вицепрезидентът Майк Пенс ще бъде основният лектор в сряда.

Макар да имаше критики срещу употребата на федерална собственост за политически кампании, законът, който забранява това, не се отнася за президента и вицепрезидента. През 1940 г. Франклин Рузвелт също прие номинацията си от Белия дом, но по радиовръзка.

Тръмп ще се проявява през повечето дни, включително като отдаде почит на лекарите, медицинските сестри и други работници на първа линия срещу пандемията от коронавируса. В последните месеци Тръмп губи от имиджа си и заради двойната криза от коронавируса - здравна и икономическа, така и заради реакцията си на масовите протести срещу расовото неравенство и полицейската бруталност.

На конвенцията ще бъдат представени обикновени американци, които да покажат как Тръмп е повлиял на живота им за добро - сред тях двойката от Сейнт Луис Марк и Патриша Маклъски, размахали оръжия спрямо минаващи покрай дома им протестиращи от движението Black Lives Matter. На двамата са повдигнати обвинения, нещо, което Тръмп нарече "срамота". Ще участва още съпругата на убития по време протестите в Сейнт Луис полицай Дейвид Дорн - чернокожият 77-годишен пенсиониран полицай бе застрелян от вандал, ограбващ магазин. Сред присъстващите ще бъде още Андрю Полък - мъж, чиято дъщеря на име Медоу бе убита в училищната стрелба в Паркланд, Флорида, през 2018 г. Той е активист за затягане на мерките за сигурност в училищата, включително чрез присъствието на въоръжена охрана.

На конвенциите по традиция се дава място за изява и на по-млади и перспективни членове на партията (така илинойският сенатор Барак Обама натрупа национална популярност през 2004 г.) - сред тях бившият посланик в ООН Ники Хейли, губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем, губернаторът на Южна Каролина Тим Скот и синът на президента - Доналд Тръмп-младши.

Дневник