Властите в Минск са задържали двама от седемте членове на президиума на координационния съвет на опозицията, единият от които е близък до намиращата се в Беларус Святлана Цихановска, подкрепения от противниците на Александър Лукашенко кандидат-президент. Това съобщи телевизия "Белсат" в 16-ия ден на недоволство срещу управлението на Лукашенко, откакто на изборите на 9 август Централната избирателна комисия съобщи, че е спечелил 80% от бюлетините.

Преди десетина дни Цихановска обяви създаване на координационен съвет за предаване на властта, в който трябва да има представители на всички заинтересовани от прехода в страната власти (в него е и Нобеловият лауреат Светлана Алексиевич).

Двамата са задържани пред Минския тракторен завод (МТЗ) - едно от средищата на стачката срещу Лукашенко сред големите държавни предприятия. Олга Ковалкова е сподвижник на Цихановска, а Сергей Дилев е лидер на стачния комитет на МТЗ.

Беларуското външно министерство отказва да съолщи подробности освен, че двамата са задържани за "административен процес", тъй като останалото е "лична информация на гражданите, той може да е против," обяснява за РБК пресслужбата на министерството. Според координационния съвет пък задържаните се обвиняват, че опитали да организират "несъгласуван митинг" в МТЗ. Миналата седмица властите в Минск обявиха, че опозицията се разследва за опит за сваляне на властта - обвинение, отправено и от самия Лукашенко.

"Провокация" и протест

Министерството на отбраната в Минск междувременно съобщи за "провокация" по границата с Литва снощи в 19:30 ч. местно време - осем балона с "антидържавни символи" опитали да нарушат въздушното пространство и да преминат, но полетът им бил прекратен "без използване на оръжия" с хеликоптери МИ-24.

Изявлението провокира вълна от коментари в социалните мрежи, а потребители в Беларус и чужбина иронизираха тона на институцията, окачествила почти като справяне с вражеска атака полета на балони с използваното от опозицията червено-бяло знаме на Беларус.

Вилнюс обаче съобщава, че на посланика на Беларус в Литва е връчена нота за "нарушаване на държавна граница", пише Tut.by, като се позовава на външното министерство там. Първият дипломат на Литва Линас Линкевичюс обяснява, че хеликоптерите, нарушили границата, са забелязани от участници в живата верига, формирана от Вилнюс до границата в знак на солидарност с жителите на Беларус.

Дневник