Клиничните изследвания сочат, че Алексей Навални е отровен с неизвестно вещество, но засега може да се каже, че то е някакъв вид инхибитор на холенестеразата. Това съобщиха лекари от берлинската болница "Шарите", в която бе откаран за лечение руският опозиционер.

Екипът съобщи, че му дават атропин, но не могат да кажат какъв ще е крайният резултат, тъй като са неизвестни дългосрочните последици, особено за нервната система.

Инхибитори на холинестеразата са вещества, които блокират централната и периферната нервна система. Има обратими и необратими холинестеразни блокери, като вторите се използват в инсектициди и бойни отровни нервнопаралитични вещества като зарин и зоман.

Навални все още е в изкуствена кома в интензивното отделение и не идвал в съзнание от инцидента на 20 август. "Състоянието му е сериозно, но в момента няма непосредствена опасност за живота му", се казва в официалното изявление. Лекарите допълват, че е започнал по-подробен анализ и че ефектът от отровното вещество върху тялото е бил доказан няколко пъти от независими лаборатории, съобщава "Ройтерс".

Лечението от отравяне задължително трябва да се извършва в болнична среда и това е поредното потвърждение, че ако самолетът, с който пътува Навални, не беше извършил извънредно кацане в Омск, той нямаше да доживее до Москва. Руските токсиколози са му спасили живота, но е възможно кризата да не е приключила, тъй като са известни случаи на рязко влошаване 48 часа след отравянето.

За спиране на токсичния ефект се използват вещества, които освобождават невротрансмитерите, блокирани от тези инхибитори.

Симптомите за подобно блокиране от натравяне са като описаните от говорителката на Навални - силно гадене, повръщане, стомашно-чревни спазми, изпотяване, потискане на дишането, колапс. Обикновено ефектът от поемането им в опасни дози при поглъщане се проявява за 30 до 90 минути, а при особено високи концентрации е достатъчен и контакт с кожата - симптомите за отравяне се появяват почти незабавно.

Смърт обикновено настъпва заради една конкретна причина - потискане и парализа на дихателните мускули, т.е. човек се задушава.

Инхибитори на холинестеразата се използват и за лечебна цел - в медикаменти, предписвани за овладяване болестта на Алцхаймер или деменция.

Дневник