Комисия в швейцарския парламент свали имунитета на главния прокурор Михаел Лаубер, за да даде възможност за съдебни действия срещу специалния прокурор Щефан Келер заради начина, по който е подходил към разследването за скандала със световната футболна асоциация ФИФА, предадоха "Нойе цюрхер цайтунг" и "Ройтерс".

"Главният прокурор Михаел Лаубер е заподозрян в злоупотреба със служебно положение, нарушаване на поверителността и пристрастност към една от страните, като е провел няколко незаписани срещи с президента на ФИФА Джани Инфантино, прокурора Риналдо Арнолд и други хора", съобщи комисията на по въпросите на имунитета към долната камара на швейцарския парламент. Швейцарски медии отбелязват, че решението е взето с 8 гласа "за" и един "против".

От особен интерес за прокуратурата ще е среща в ресторант на гарата в Цюрих (двамата са разговаряли и в изискан хотел в Берн) на 22 април 2016 г., на която Инфантино е дошъл с частния самолет на емира на Катар

Подобно нещо не се беше случвало в историята на Швейцария, но прокурорът даде още в края на миналия месец да се разбере, че има основания за наказателно производство, отбелязва "Нойе цюрхер цайтунг". Келер обаче нямаше как да действа без свалянето на имунитета.

Това лято съд заключи, че той е прикрил среща с Инфантино и е излъгал наблюдаващите разследването срещу ФИФА.

Според комисията свалянето на имунитета е необходимо, за да да се даде възможно най-голяма прозрачност на тези срещи в криминално разследване. Самият Лаубер предложи да подаде оставка миналия месец, като последният му ден на длъжността трябва да е 31 август. Без днешното решение той щеше да се ползва с имунитет и след оттеглянето си.

Производството и срещу Инфантино, и срещу Лаубер бе започнато в швейцарската прокуратура в края на юли. Тогава бе съобщено, че специалният прокурор Келер, назначен по случая, е открил признаци за възможна "криминална връзка" в срещите им. Етичната комисия на ФИФА междувременно обяви, че правилникът на организацията не е бил нарушен от срещите с Лаубер, и прекрати собственото си разследване по случая.

На друго мнение е комисията към горната камара в Швейцария - тя обръща внимание, че в писмото си от 29 юли Келер заявява, че целите на срещите на Лаубер и Инфантино не са ясни и не може да се изключи "престъпна" цел.

Дневник