Американската компания "Фейсбук" ще плати 106 млн. евро на Франция за пропуснати данъци, както и наказателна такса. Одит на френските данъчни, обхващащ над 10 години, е довел до това споразумение между фирмата и държавата.

Франция иска големите технологични гиганти да плащат повече данъци в държавите, в които оперират, а не само в тези, където са регистрирали седалищата си. (За Европа това е Ирландия, известна с ниските си данъци). Миналата година президентът Еманюел Макрон и американският държавен глава Доналд Тръмп влязоха в спор за облагането на американските технологични компании, като Вашингтон заплаши да наложи мита върху френските вина.

За 2019-а "Фейсбук" е платила данъци от 8.46 милиона евро, а това е увеличение с 50 на сто спрямо предходната година, се уточнява в изявление на американския технологичен гигант, който потвърди информации на френския сайт за икономически новини Capital.fr. "Отнасяме се сериозно към данъчните си задължения, плащаме данъците, които дължим на всички пазари, където работим и си сътрудничим тясно с данъчните администрации по света, за да гарантираме спазването на всички данъчни закони, които се прилагат, и да уредим всеки спор", се посочва в изявлението на "Фейсбук".

Франция предложи през януари да отложи до края на годината въвеждането на данъка върху приходите на големите дигитални компании, с очакване по-късно през годината да бъде договорено международно споразумение за модернизиране на правилата за трансгранично данъчно облагане. Преговорите вървяха в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но засега няма значим напред, особено след като САЩ ги напуснаха през юни.

Никога досега дигиталният данък не е бил по-оправдан и по-необходим, каза тогава финансовият министр Бруно льо Мер пред медии. Тези компании се справят по-добре от повечето бизнеси в периода на кризата, причинена от коронавируса, допълни министърът.
Близо 140 държави преговарят по първото голямо актуализиране на международните данъчни правила от над едно поколение, за да се отрази по-добре възходът на големите технологични компании, които често регистрират печалбите си в държави с ниски данъци.


Последиците от епидемията от коронавируса обаче принудиха финансовите министри да се съсредоточат повече върху спасяването на националните икономики, отколкото върху реформата на международната данъчна система.

Дневник