Финалът в Шампионската лига между "Байерн" (Мюнхен) и ПСЖ отбеляза рекорд по гледаемост в страните на отборите-участници. Сблъсъкът за най-ценния европейски клубен трофей завърши с успех на баварците с 1:0.

Френската телевизия TF1, която придоби сублиценз за Шампионската лига, обяви че има аудитория от 11.4 милиона зрители и пазарен дял от 46.2%. Данните са на компанията за измерването на рейтинги Mediametrie.

Това е рекорд за мач в Шампионската лига, излъчван във Франция в последните 20 години.

Резултатите на TF1 за 2020 г. са по-добри от последния финал в Шампионската лига с френско участие. През 2004 г. "Монако" и "Порто" е бил наблюдаван от 11 милиона зрители, показват данните на телевизията.

Абсолютният рекорд е от 1991 г. "Марсилия" и "Цървена звезда" (17.5 милиона зрители). Тогава обаче всички мачове се излъчват по обществената телевизия, докато в момента във Франция зрителите имат голям избор да гледат мачовете по платени канали.

Междувременно рекордни стойности има и телевизионното излъчване в Германия. Обществената телевизия ZDF обяви, че мачът е бил гледан от 12.8 милиона зрители, а абсолютният пик е 13.7 млн. в края на срещата.

Пазарният дял е 39.9% и е най-високият от ZDF, регистриран през 2020 г. Допълнително 1.04 милиона зрители са гледали финала в платения канал на Sky Sports Deutschland.

Въпреки силните резултати най-гледаният финал в Германия в последните години е този от 2013 г., когато "Байерн" победи "Борусия" (Дортмунд). Тогава зрителската аудитория достига 21.6 милиона зрители.

Дневник