Кандидат-президентът, около когото се обедини опозицията в Беларус, ще направи видеообръщение пред евродепутати днес. Това съобщи пресслужбата на Европарламента.

Според текста му евродепутатите ще обсъдят последните събития в Беларус след президентските избори на 9 август. Цихановска е в Литва от почти две седмици - тя напусна страната след няколко дни на протести заради резултата от над 80% в полза на президента Александър Лукашенко.

Впоследствие демонстрациите продължиха, а тя призовава за организиране на още митинги и инициира създаване на Координационен съвет за предаване на властта в Беларус и обяви готовност временно да оглави Беларус до следващи избори. Вчера двама членове на съвета бяха задържани в Минск.

На днешното извънредно заседание евродепутатите от Комисията за външна политика ще обсъдят ситуацията в Беларус. Ще участва и генералният секретар на външнополитическата служба Хелга Шмид. Срещата започва в 12 ч. българско време.

Това става дни преди заседание на външните министри от страните в ЕС, на което държавата, граничеща с три членки (Полша, Литва и Латвия), ще е основна тема. Европейските лидери обявиха миналата седмица, че не признават резултатите в Беларус, и потвърдиха, че работят по налагане на общоевропейски санкции на представители на властите (крачка към обявяването на списъка може да се направи на предстоящото заседание).

Дневник