Инспектори от Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Шумен извършиха 112 проверки на обществени обекти в областта за спазване на противоепидемичните мерки за периода от 17 до 23 август. Една от проверките е по подаден сигнал. Съставени са 2 акта на клиенти на магазини, които са били без предпазни маски, съобщиха от РЗИ.

Обектите са проверени съвместно със служители на ОД МВР и включват юридически лица, училища, обучителни институции и организации, хотели/къщи за гости, заведения за бързо обслужване, ресторанти и питейни заведения, читалище, игрални зали и физически лица.

Становището на проверяващите е, че работодателите спазват противоепидемични мерки в работните помещения по отношение на хигиена, инструктаж, дезинфектанти, информационни табели, необходимата дистанция и предпазни защитни маски.

При проверките са констатирани само две нарушения, за които са съставени актове на физически лица, които са били в търговски обекти без защитни маски.

Няма констатирани нарушения при направените за изминалата седмица 46 проверки за спазването на задължителна карантина от 14 дни. РЗИ е проследила и 16 лица, които са без общопрактикуващ лекар.

ШУМ.БГ