Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция, че всява хаос в Средиземноморието, като издава ноти с предупреждения за учения и сондажи в оспорвани между двете страни райони, предаде "Хюриет дейли нюз".

Това стана малко преди очаквано посещение на германския външен министър за сваляне на напрежението. Вчера турското министерство на отбраната обяви, че ще се състоят обучение на "турски и съюзни" кораби в Източното Средиземноморие с дата 25 август (днес). Гърция пък публикува тази сутрин свои снимки и видео от гръцко-американски учения южно от крит.

Генералният щаб в Атина не е свързвал днешното учение с планираното турско днес в друг регион. Това лято обаче продължава нагнетяването на напрежението между Турция и Гърция, докато Анкара ускорява операциите за търсене на изкопаеми горива в региона.

Гръцкото известие Навтекс (комуникационна система, с която се съобщават данни за присъствие и дейност на съдове в дадена област), бе за учения в район югоизточно от Крит и остроните Родос, Карпатос и Кастелоризо. Последните острови навлизат в зона, за чиито води Турция предявява претенции с аргумента, че според морското право островите нямат континентален шелф (за какъвто претендира Гърция) и водите им не влизат в икономическата зона на съответната държава.

Крит освен това е край зоната, обхваната като "турска" от споразумение между Анкара и признатоо от ООН правителство в Триполи. Гърция смята меморандума, очертаващ морските граници на двете държави, за нищожен.

"Гласът на Гърция ще тежи"

В търсене на решение на конфликта германският външен министър Хайко Маас замина днес за Атина, а предстои пътуване в Анкара. В имейл, изпратен от екипа му преди срещата с премиера Кириакос Мицотакис и цитиран от "Катимерини", той каза, че възможността за диалог трябва още да се разшири, вместо да се свива. "Вместо нови провокации най-накрая ни трябват стъпки към облекчаване на напрежението и начало на директни дискусии.

В четвъртък и петък външните министри от ЕС ще обсъдят ситуацията в Източното Средиземноморие заедно с тази в Беларус. Маас също така уверява в имейла си, че "гласът на Гърция ще има специална тежест" по време на разговорите.

Вчера Ердоган заяви, че "отсега нататък Гърция ще е отговорна за всички конфликти в региона и ще е в неизгодна позиция". По думите му няма да има изтегляне на сеизмичния кораб "Оруч реис", преди той да приклчи дейността си. За "Оруч реис" Турция издаде Навтекс за удължаване с четири дни на изследването за петрол и газ в оспорвани от двете държави води.

По думите на Ердоган сондажният кораб "Кануни" ще започне работа в региони на Средиземноморието, след като работите по поддръжката му приключат в края на 2020 г.

Още изследвания в Черно море

Ердоган обяви още, че откриването на газови залежи край черноморското крайбрежие на Турция - обявено миналата седмица - предвещава "добри новини" от Средиземно море. По думите му страната може да открие и още находища в Черно море. "Там не може да има само едно находище."

По думите на Ердоган обемът на находището е 320 млрд. кубически метра. По-рано министърът на енергетиката Фатих Дьонмез заяви, че откритите в Черно море залежи се оценяват на 65 млрд. долара. Някои експерти обаче определят радостта му като прибързана.

Дневник