Няма никаква причина да се разследват обстоятелствата около заболяването на Навални. Това обяви Кремъл, като посочи, че първоначалната диагноза на германската клиника не е окончателна, предаде Ройтерс.

В понеделник германската канцлерка Ангела Меркел призова Русия да разследва предполагаемото отравяне на Навални и да подведе под отговорност виновниците.

Но говорителят на президентството Дмитрий Песков заяви, че не е ясно дали германските лекари "прибързват" с употребата на думата "отравяне". Той увери, че ако отравянето действително бъде доказано, тогава със сигурност ще последва разследване.

"Ако веществото бъде идентифицирано и се докаже, че става въпрос за отравяне, тогава, разбира се, ще има основание за разследване", заяви той пред репортери.

Германски лекари заявиха в понеделник, че медицинските прегледи показват отравяне с някакъв вид инхибитор на холинестеразата, въпреки че конкретното вещество все още не е известно.

Руските здравни служители от Омск по-рано заявиха, че Навални е дал отрицателен тест за инхибиторите на холинестеразата. Песков сподели още, че лекарите три дни са се борили с лечението на опозиционера и вероятно са му спасили живота.

Клуб Z