Павел, митрополит Мински и Заславски - предводителят на православната църква в Беларус, е сменен след негова молба да се оттегли, съобщиха руските медии. Той бе екзарх на Беларус към Руската православна църква и след президентските избори на 9 август призова Александър Лукашенко да нареди на органите на реда да прекратят насилието срещу протестиращите.

Решението за отстраняването е на Синода на РПЦ, ръководен от московския патриарх, и според него Павел е изпратен да оглави Кубанската митрополия в Южна Русия - точно срещу анексирания Крим. Митрополит Исидор - първият предводител на основаната през 2013 г. митрополия в района на Новоросийск, почина на 8 август от новия коронавирус. Нов екзарх на Беларус е епископ Венямин, който ще продължи да управлява разположената в столичния район Борисовска епархия в Минската митрополия на Белорусската Православна Църква към Московската патриаршия.

След побоите и изтезанията срещу задържани протестиращи 67-годишният митрополит Павел призова да се спре насилието. След това посети в болница пострадали и ги призова да не падат духом. Появиха се и твърдения, че духовният глава на православните в страната е оттеглил поздравлението към президента за преизбирането му, но се наложи митрополията официално да опровергава това.

  • По офииални данни от телесни травми при задържането от милицията са се оплакали над 600 души, но броят им в страната вероятно е по-голям. Поне трима загинаха, опозицията съобщава за десетки безследно изчезнали.

Според държавната агенция БЕЛТА митрополитът е призовавал също към "сдържаност и мъдрост", както и да не се допуска християнски шествия да се използват за политически цели. На 12 той се срещна с журналисти и каза, че и двете страни в конфликта трябва да проявят сдържаност.

"Дайте заедно да спрем враждата и ненавистта", каза митрополитът. Той се обърна и към тези, които били пристигнали в Беларус, за да се правят на герои. "Върнете се по домовете си, не разпалвайте тук пламъка на враждата и ненавистта, оставете беларуския народ сам да живее и избира пътя, по който ще продължи."

Павел посъветва родителите да разговарят с децата си за мирния път в кризата, а властите - да помислят какво да направят, за да се излезе от ситуацията. "Искам да пожелая защитниците на Отечеството ни, поставени в защита на народа, да използват с мяра властта и възможостите си спрямо тези, които днес си мислят, че има и друг път, но не знаят как правилно да поемат по него."

Дневник