Президентът на САЩ Доналд Тръмп участва в церемония в Белия дом по предоставяне на американско гражданство на петима души от Боливия, Ливан, Индия, Судан и Гана. Видеозапис от церемонията беше излъчен във втората вечер от националния конгрес на Републиканската партия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Улф ръководеше процедурата по полагане на клетва на петимата в присъствието на Тръмп. След това президентът приветства новодошлите в "чудесното американско семейство", поздрави ги и им пожела успех, като каза по няколко думи за всеки от тях. 

"Вие следвахте правилата, спазвахте законите, опознахте историята, прегърнахте нашите ценности и доказахте, че сте изключително почтени хора", каза Тръмп. "Няма по-висока чест и по-голяма привилегия" от това да си американски гражданин, изтъкна той.

Демократите особено остро критикуват политиката на Тръмп за ограничаване на нелегалната миграция, която включва строеж на стена по границата на САЩ с Мексико и законодателство, което позволява деца на имигранти да бъдат отделяни от родителите и прибирани в специални центрове по границата.

В същото време в обръщение до конгреса на Републиканската партия, записано при посещението му в Ерусалим, държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази подкрепата си за преизбирането на президента Доналд Тръмп, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Помпео, който е на близкоизточна обиколка, заяви, че семейството му и всичка американци имат по-голяма сигурност, а свободите им са по-добре гарантирани, тъй като президентът Тръмп е приложил на дело визията си за "Америка на първо място".

Речта, произнесена от него на фона на Стария град в Ерусалим официално в лично качество, а не като правителствен представител, се фокусира върху външната политика.

В обръщението си, продължило към четири минути, Помпео използва стандартните опорни точки на републиканците за успехите на външната политика на Тръмп по отношение на Русия, Китай и Иран. Той говори за поражението на халифата на "Ислямска държава", за произраелския дневен ред на Тръмп и бдителността на президента по отношение на "хищническата агресия" на Китайската комунистическа партия, отбелязва АП.

Речта на Помпео беше остро критикувана от демократите като неуместно нарушаване на спазвани с десетилетия дипломатически принципи и като възможно нарушение на федерален закон, забраняващ на представители на изпълнителната власт да изразяват открито политическите си пристрастия по време на служба. Самият Помпео напомни едва миналия месец на служителите на Държавния департамент за тези ограничения, допълва АП. 

Клуб Z