Израстването в по-зелена градска среда повишава интелигентността на децата и намалява нивото на проблемно поведение, установи проучване сред повече от 600 деца на възраст 10-15 години

Изследването, което е проведено в Белгия, показва, че 3% увеличение на зеленината в квартала повишава IQ резултата от стандартизирани тестове със средно 2.6 точки. Ефектът се наблюдава както в по-богатите, така и в по-бедните райони.

Вече има значителни доказателства, че зелените пространства подобряват различни аспекти на когнитивното развитие на децата, но това е първото изследване, което изследва специфичeн IQ. Директната причина за повишената интелигентност не е ясна за момента, но може да бъде свързана с по-ниските нива на стрес, повече игра и социален контакт или по-тихата среда, смятат учените.

"Има все повече доказателства, че зелената среда е свързана с нашите когнитивни функции като памет и съсредоточаване", казва Тим Наурот, професор по екологична епидемиология в Университета в Хасел, Белгия, цитиран от британския в. "Гардиън".

"С проучването на IQ добавяме утвърдени научни данни. Мисля, че планирането на градските пространства в бъдеще ще трябва да дава приоритет на зелените площи, защото наистина е полезно да се създаде оптимална среда за децата да развият пълния си потенциал."

Проучването, публикувано в списание Plos Medicine, използва сателитни снимки за измерване нивото на зеленина в кварталите, включително паркове, градини, улични дървета и всякаква друга растителност.

Средният коефициент на интелигентност сред изследваните деца е бил 105. Четири процента от децата в райони с ниски нива на зеленина са получили резултат под 80, докато нито едно дете не е получило резултат под 80 в райони с повече зеленина.


Ползите от повече зеленина, които са били наблюдавани в градските райони, не са били видими в крайградските или селските райони. Наурот предполага, че това може би е така, защото тези места вече имат достатъчно зеленина за всички деца, които живеят там.

Били са измерени и поведенчески затруднения като намалени нива на съсредоточеност и агресивност, използвайки стандартна скала за оценяване - средната оценка е била 46 точки. В този случай 3% увеличаване на зеленината е довело до намаляване на поведенческите проблеми със средно две точки, което е в съответствие с предишни изследвания.

Изследователите взимат предвид финансовото състояние и образователните нива на родителите на децата, като до голяма степен отхвърлят идеята, че семействата, които са по-богати, просто имат по-голям достъп до зелена площ.

Известно е, че по-високите нива на замърсяване на въздуха увреждат интелигентността и детското развитие, но този фактор също е изключен като обяснение.

Вместо това учените предлагат, че по-ниските нива на шум и стрес - както се установява и в други изследвания за ползите от зеленото пространство - и по-големите възможности за физически и социални дейности могат да обяснят по-високите резултати от IQ теста.

"Винаги съм предпазлив от термина "интелигентност", тъй като има проблемна история и злощастни асоциации", коментира Уайт и добавя, че е логично да се предполага, че повече упражнения и по-малко стрес са причини за по-високите IQ резултати. "Но не съм сигурен защо общата интелигентност трябва да бъде подобрена от тези неща... Предполагам, че подобни тестове просто разкриват в по-голяма степен способността на детето да се концентрира."

Проучване на деца, живеещи в Барселона, публикувано през 2015 г., показа, че повече зелени пространства са свързани с по-добра работна памет и внимание.

Изследователите в новото проучване са успели да отчетат много от факторите, които вероятно биха повлияли на коефициента на интелигентност, освен типа зелена площ поради липса на данни. Предишни проучвания показват, че това може да бъде важно, като горите са от по-голяма полза за развитието на децата, отколкото земеделските земи или храсталаци.

Екипът също е нямал информация къде учениците посещават училище, но повечето белгийски деца посещават близко разположени училища.

Дневник