Съединените щати направиха завой в подхода, приет напоследък към турските отношения с палестинската организация "Хамас", с двама души от чието ръководство се срещна президентът Реджеп Тайип Ердоган миналата седмица.

Това не бе първият случай, в който Ердоган приема представители на "Хамас". Израелски и регионални медии пишат за подобни събития отдавна, но след случая миналата седмица съобщиха, че този път става дума за Исмаил Хания, който сега оглавява политическото бюро на "Хамас", и негова делегация. Информацията бе потвърдена от изявление на турското правителство тази събота.

Хания се смята от САЩ за "глобален терорист" - този статус е създаден след атаките от 11 септември и заради него САЩ търсят информация за евентуалното участие на Хания в терористични атаки и отвличания. Изявлението на Държавния департамент съвпада с посещение на държавния секретар Майк Помпео в Израел.

Промяна

Отново срещата не е първият контакт на Ердоган и Хания (който пое поста от намиращия се в Катар Халед Мешал през 2017 г. и тази година вече е бил в Турция), но позицията на Държавния департамент показва промяна. В последно време контактите на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, която се представя като умерено ислямистка, с "Хамас" или с други ислямистки организации не водеха до гневни реакции.

"Продължаваме да изразяваме притесненията си от отношенията на турското правителство с "Хамас" на най-високо ниво," пише Държавният департамент. "Продължаващото взаимодействие на президента Ердоган с тази терористична организация само работи за изолацията на Турция от международната общност, вреди на интересите на палестинския народ и подкопава глобалните усилия да се попречи на терористични атаки, започнали от Газа."

Анкара отвърна остро. Според нея критиките на САЩ са "напълно отхвърлени", а Вашингтон трябва да използва влиянието си за "балансирана политика", която да помогне да се реши израелско-палестинският конфликт вместо да служи на "израелските интереси". Турция твърдо зае осъждаща позиция за сделката, при която с посредничеството на САЩ Израел и Обединените арабски емирства нормализират отношенията си, въпреки че предишно условие на Абу Даби, край на конфликта и създаване на палестинска държава, не е изпълнено.

Външното министерство в Анкара продължи с думите, че ако "легитимни представители на "Хамас", спечелили демократични избори в Газа", които са "важна действителност в региона", биват обявявани за терористи, това не допринася за усилията за мир и стабилност в региона.

Напрежение

Всъщност през 2007 г. "Хамас" на практика напълно завзе властта в Газа след военен конфликт през 2007 г. (макар и действително след спечелени избори), разцепвайки на две палестинската власт и слагайки край на правителството на националното единство с "Фатах", и до днес управляваща Западния бряг.

Между Анкара и Вашингтон назрява напрежение от години по редица теми - от покупката на руски ракетни комплекси С-400 до позициите в решаване на конфликти като сирийския. Същевременно лидерите на двете държави - Ердоган и американският президент Доналд Тръмп - са в добри отношения. В записано обръщение но конвенцията на републиканците, свикана преди изборите в САЩ, Тръмп каза тази седмица, че Ердоган е "много добър" към него. Думите са от запис на среща с американци, освободени от чуждестранни затвори, в какъвто бе и присъствалият на разговора пастор Андрю Брънсън, задържан от Турция и пуснат с одобрението на Ердоган.

Освен това Турция отправя все повече закани към очерталия се в Средиземно море блок, в който е и друг съюзник на САЩ в НАТО, Гърция, заедно с Кипър, Египет и намиращите се извън региона, но съперничещи си с Анкара Обединени арабски емирства. Докато САЩ са предпазливи в позицията си за Средиземно море (макар вчера да се включиха в гръцки учения), Германия опитва да посредничи между Анкара и Атина, но двете страни още не са започнали диалог, макар да уверяват, че са готови на него.

В близки контакти са ръководствата на Турция и други многолюдни мюсюлмански държави - Иран, Малайзия и понякога Пакистан и Индонезия.

Отношенията с "Хамас" (някои от чиито членове според медийни публикации са получили турско гражданство) се съчетават с яростни коментари за Израел, откакто двете държави влошиха отношенията си преди 10 години. Това лято, след решението за превръщане на "Св. София" в джамия, Ердоган видя случилото се като стъпка за "освобождаване" на джамията "Ал Акса" в Ерусалим.

Дневник