Германското правителство реши да удължи програмата за частична безработица, както и помощите за малките и средни предприятия, целящи да им помогнат да се справят с икономическите последици от пандемията, предаде "Франс прес".

Партиите в управляващата коалиция на Ангела Меркел - консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) приеха предложение за удължаване с една година на програмата за частична безработица. Това обявиха пред медиите ръководителите им след няколкочасови разговори в канцлерството.

Досега компаниите можеха да се възползват от тази система за 12 месеца. Сега тя ще се прилага за 24 месеца за фирмите, които са подали молба до края на 2020 година. Правителството реши да удължи до края на годината срока на финансова помощ за малките и средни предприятия, както и да смекчи законодателните разпоредби за несъстоятелност. Целта е да се избегнат множество фалити в икономика, която е в рецесия.

В коалицията на Меркел имаше оживени дебати през последните дни по повод частичната безработица.

Консерваторите искаха да намалят обхвата на системата, за да ограничат финансовите разходи, а социалдемократите настояваха за удължаване при подобни условия. Системата предвижда държавата да поема две трети от заплатите,

докато служителите трябва да намалят работните си часове,

 

за да се постигне икономия на разходи или заради спад на дейността, свързан с епидемията от коронавирус. Тази програма е един от основните инструменти, използвани от германското парвителство, за да подкрепи водещата европейска икономика срещу икономическото забавяне.

В разгара на мерките срещу Ковид-19 през април около 6,8 милиона германци са получили финансиране посредством тази система, според Федералната агенция по заетостта. Германски гиганти като Луфтханза (Lufthansa), ТУИ (TUI), Фолксваген (Volkswagen) и Бе Ем Ве (BMW) са сред многото компании, които се възползваха от програмата.

Преди пандемията германската безработица беше около 5 процента. Впоследствие нарасна до 6,4 процента. Други европейски икономики, сред които Франция и Великобритания, въведоха подобни програми за частична безработица, за да се борят срещу икономическите последици от пандемията.

Този ход обаче си има своята цена. Поради изключителните обстоятелства, свързани с кризата, Берлин деблокира спешно през март 2020 година стотици милиарди евро за икономиката. Според министъра на финансите на Германия Олаф Шолц допълнителните мерки за смекчаване на икономическите последици от коронакризата вероятно ще струват 10 милиарда евро на държавната хазна, предаде "Ройтерс". Той обаче добави, че правителството вярва в икономическите прогнози, според които германската икономика ще достигне предкризисните си равнища в края на 2020 или началото на 2022 година.

През първата половина на годината Берлин отчете първия си бюджетен дефицит от осем години, припомня АФП.

/БТА, Дневник