Бизнесменът Евгений Пригожин, известен с кетъринг бизнеса си за руския политически елит и добил в медии прозвището Готвача на (президента Владимир) Путин, е изкупил дълг на опозиционерите Алексей Навални, Любов Собол и Фонда за борба с корупцията (ФБК) към свързвана с него компания.

Това се съобщава от основната фирма на Пригожин - "Конкорд". Новината означава, че намиращият се в безсъзнание Навални, неговият ФБК и Собол трябва да платят средства в размер 88 млн. рубли (15.1 млн. долара) лично на Пригожин.

Изплащането на този дълг на теория би спасило Фонда за борба с корупцията (ФБК), който заради удовлетворен съдебен иск срещу него на същата стойност би трябвало да затвори врати. Парите обаче би трябвало да се дадат лично на човека, свързван както с добилата известност частна военна компания "Вагнер", така и със санкционираната от САЩ за изборна намеса "фабрика за тролове". И срещу "Вагнер", и срещу "фабриката" (както и срещу самия Пригожин) действат американски санкции.

В съобщението Пригожин обяснява, че една от причините му да действа е намерението да "остави голи и боси участниците в тази група недобросъвестни хора".

Всъщност сумата се дължи от двамата опозиционери и ФБК заради разследване срещу дейността на компанията "Московский школьник", доставяща храни и други стоки в училища и детски градини, в което се твърди, че компанията принадлежи на Пригожин (а той отрича) и че носи отговорност за случаи на дизентерия в московските детски градини от 2018 г. "Московский школьник" заведе дело и в края на миналата година го спечели.

Навални обяви миналия месец, че ФБК не може да плати сумата от 88 млн. долара, за която бе осъден, и ще бъде закрит, за да се създаде нова организация. Пригожин опита да направи дарение към ФБК, но парите му бяха върнати.

Сега най-яркият опозиционер в Русия, отровен (според берлинската болница "Шарите") малко преди предстоящи избори, е пряк длъжник на един от най-потайните и пораждащи полемики руски бизнесмени. Освен с "Вагнер", действаща в Украйна, Сирия, Либия и другаде в Африка, и с "фабриката за тролове" дейността му се свързва с интереси към добив на природни ресурси и спечелени концесии в Сирия, макар никоя от публикациите на руски издания по темата да не е била потвърждавана.

Дневник