Франция, Италия, Гърция и Кипър провеждат от днес до петък общо военно учение южно от Кипър, в Средиземно море, в момент, когато напрежението заради района около острова и немалка част от водите на Източното Средиземноморие се обтяга заради търсенето на изкопаеми горива.

В изявление, цитирано от "Катимерини", гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос казва, че "инициативата... цели да демонстрира ангажимента към върховенството на закона на четирите европейски средиземноморски страни като част от политиката за деескалация на напрежението."

Това става ден преди заседание на външните министри на ЕС, на което Турция ще е сред водещите теми. Франция, Гърция и Кипър от месеци подкрепят заедно с Египет позиции, призоваващи Турция да спре с незаконните (за тях) сондажи в Средиземноморието. Анкара оспорва тази интерпретация.

Напрежението между Атина и Анкара расте най-малкото на думи в последните два дни. Вчера Турция и Гърция имаха отделни учения в Средиземно море, а германският външен министър Хайко Маас опита да влезе в ролята на последник и да ги призове за диалог. Спорове за турски сондажи във води, за които имат претенции и двете страни, обтегнаха атмосферата. Анкара заяви, че по принцип е готова на отстъпки без предварителни условия, но обвини Атина, че саботира диалога.

Отстъпва ли Турция

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на събитие в памет на бойна победа на селджукските турци през 11 в., че Турция ще си вземе това, което заслужава и в Егейско, и в Черно, и в Средиземно море. "Няма да правим компромиси с това, което е наше... решени сме да направим каквото е необходимо," добави той. "Не сме хвърлили око на нечия чужда територия, суверенитет и интереси, но няма да отстъпваме."

Въпреки това повишаване на градуса в реториката някои експерти очакват Турция да направи отстъпки не само на думи и с уверение, че по принцип е готова за диалог, и допускат, че откриването на собствени ресурси - стотици милиарди куб. м газ в Черно море - миналата седмица може да допринесат за това. Появи се и хипотеза, че Анкара дава заден ход преди срещата на външните министри, която би могла да доведе до санкции срещу официални турски представители.

Дневник