Два часа и двадесет минути. Толкова продължи пресконференцията на "Левски", в която участваха мажоритарният собственик Наско Сираков, членът на надзорния съвет Константин Папазов и изпълнителният директор Павел Колев.

Още след обявяването ѝ във вторник се появиха въпросителни каква е целта и какво ще бъде съобщено на нея. Оказа се, че голямата цел е била ръководството да разсее всякакви съмнения за злоупотреби в клуба, за да може в следващите дни да пристъпи към осъществяването на ключова стъпка към бъдещето - кампания за продажба на членски карти.

А темата за съмненията изплува, след като един от водачите на влиятелната фенска фракция "София Запад" Любомир Костадинов-Младежа постави серия въпроси във "Фейсбук", свързани с управлението на клуба и начина на разходване на средства.

Самият Сираков говори съвсем кратко в началото, а по-късно дори напусна пресконференцията. Папазов и Колев изтъкнаха, че в "Левски" злоупотреби няма и че всеки лев "се цеди". Баскетболният треньор повтори думите на изпълнителния директор от преди две седмици, че се гарантира пълна прозрачност при разходването на средствата в клуба.

Кризата в "Левски": печелене на време, нови искри на напрежение и идеи за бъдещето

"Това ще е най-важното нещо за "Левски" до края на годината, извън ежедневната борба за оцеляване на клуба и стабилизирането на отбора", каза Колев за предстоящото възстановяване на членството в "Левски". Скоро ще започне и кампания, в която привърженици ще могат да дават идеи за бъдещето на клуба.

А в момента то остава несигурно. "До фактическия фалит, т.е. до обявяването в несъстоятелност няма много време. До една-две седмици трябва да се платят определени средства за определени задължения, ако не искаме да влезем в процедура на фалит", предупреди Колев и обясни, че постоянно води разговори за разсрочване на дългове. Изпълнителният директор добави и че "Левски" е пред угрозата да загуби дела, които не вървят така, както на клуба му се иска.

Опасност може да се зададе и от липсата на споразумение с Петър Хубчев. Според Колев все още не се е стигнало до дело.

Напрежение между ръководство и фенове

Ако досега имаше силно напрежение между две групи запалянковци, то вече се усеща отчетливо такова и между част от запалянковците и ръководството. Ясен знак за това са публикациите на Костадинов във "Фейсбук", както и изказвания на председателя на Националния клуб на привържениците (НКП) Степан Хиндлиян.

До момента те показват, че са настроени срещу Колев и Папазов и изглеждат по-умерени спрямо Сираков (въпреки че се усещат критики и към мажоритарния собственик).

Въпросите на Костадинов станаха повод за рекордно дългата пресконференция. На нея се говори за разваления договор за екипировката с "Макрон", за разходите за лагера в Турция, за раздялата с Хубчев и за това какво е плащано на фирмите, свързани със "София Запад" за охрана на стадиона.

Колев обясни детайлно по всяка тема, че злоупотреби и отклоняване на средствата не е имало. Той посочи, че няма притеснения да отговаря на всякакви въпроси. Уточни също, че някои разходи се дължат на това, че преди година клубът просто е имал други възможности.

Папазов пък отрече негови глоби в КАТ да са плащани от клуба.

"През последните десет години не са задавани такива въпроси, защото феновете явно са били доволни от предишните собственици. Но сега всеки един лев вече се цеди и не се правят компромиси", каза Папазов, който призна, че негова фирма е отпуснала малкия заем на клуба.

По темата за оставката си Колев заяви, че чувства морален дълг към клуба и привързаност към Сираков. Той продължава да работи в "Левски" до 31 декември тази година.

Според Папазов разривът с привържениците може да е проблем преди кампанията по възобновяване на членството.

Дневник