Финалистът в Шампионската лига ПСЖ ще получи най-много пари от участието си в най-престижния клубен турнир. Според изчисленията в блога Swiss Ramble парижани ще вземат 134 милиона евро, като те ще заслужат с четири милиона повече от шампиона в надпреварата "Байерн".

В подреждането по приходи следват "Барселона" (104 млн. евро), "Манчестър сити" (99 млн.) и "Атлетико" (Мадрид) (95 млн.). Полуфиналистите "Лион" и "Лайпциг" се очаква да получат съответно по 89 и 72 милиона евро.

Първото място в класацията на ПСЖ се дължи главно заради парите от телевизионните права. От това перо парижани ще получат 27.2 милиона евро, докато "Байерн" ще прибере 12.7 милиона. Изчислението е направено на база на резултатите от сезон 2018-19.

Причината за голямата разлика е, че делът на телевизионните права, които получават клубовете в Германия, е най-нисък. В бъдеще това ще се промени и парите за участниците от Бундеслигата ще се увеличат със 70% в цикъла 2021 - 2024 г., когато в сила ще влязат три отделни сделки с DAZN, "Амазон" и ZDF. Те ще изместят "Скай" като притежател на правата.


От своя страна "Байерн" е клубът, към когото ще бъдат разпределени най-много средства от наградния фонд в Шампионската лига. Баварците спечелиха всичките си 11 мача в турнира, с което ще заслужат 68.8 милиона евро. От тях 19 милиона ще дойдат от спечелването на надпреварата.

От Swiss Ramble отбелязват, че с най-голяма тежест при образуването на приходите е коефициентът на УЕФА. Той подрежда отборите по сила в зависимост от представянето им в последните пет сезона и гарантира, че големите отбори получават лъвския дял.

Дневник