Нападателят от новозеландския град Крайстчърч, 29-годишният австралиец Брентън Тарант, бе осъден на доживотен затвор без замяна, предаде Ройтерс, съобщава БТА.

Тарант, който отне живота на 51 мюсюлмани при една от най-кървавите стрелби в историята на Нова Зеландия, призна, че е убил 51 души и че се е опитал да убие 40 при извършената от него атака срещу две джамии в Крайстърч миналата година.

Съдия Камерън Мандър заяви при обявяването на присъдата в Крайстчърч, че доживотният затвор не е достатъчно наказание за Тарант.

    "Вашите престъпления са толкова ужасни, че дори и да сте в затвора до смъртта си, това няма да е достатъчно наказание", заяви Мандър.

    "Доколкото мога да преценя, вие сте лишен от каквато и да било емпатия по отношение на жертвите си", каза още съдията.

Прокурорите по делото заявиха по-рано пред съда, че целта на Тарант е била да всее страх в хората, които възприема като нашественици и че внимателно е планирал нападенията срещу двете джамии, за да може да отнеме живота на максимално голямо количество хора.

Тарант заяви, че не се противопоставя на искането на обвинението за постановяване на присъда доживотен затвор без замяна.

Клуб Z