Аерокосмическият гигант "Боинг" обяви във вторник, че възнамерява да проведе безпилотни тестове на своята капсула Starliner до Международната космическа станция (МКС) през декември или януари в зависимост от това кога ще завърши разработката на нужния софтуер за теста.

Ако тестовата мисия бъде успешна, "Боинг" и НАСА ще направят първата мисия с екипажа на Starliner през лятото на 2021 г., като вторият пилотиран полет е приблизително насрочен за следващата зима (2021 г./2022 г.), добави компанията.

От компанията са нетърпеливи да докажат своята капсула, след като технически повреди доведоха до сериозно изоставане от съперника й SpaceX на Илон Мъск, която успешно върна своя космически кораб Crew Dragon от МКС по-рано този месец.

По време на първия безпилотен тест на "Боинг" през декември 2019 г. серия от софтуерни проблеми и проблем с автоматизирания таймер на космическия кораб доведоха до това, че Starliner не успя да се скачи с МКС и се върна на Земята седмица по-рано.

В системата за изчисляване на времето за полет на кораба възникна неизправност, което доведе до прекомерна консумация на гориво. Скачването с МКС бе отменено, корабът бе тестван в автономен полет на по-ниска орбита, а на 22 декември успешно се върна на Земята. Впоследствие при анализа на резултатите от полета бяха разкрити голям брой софтуерни грешки. НАСА обяви, че безпилотният старт на Starliner трябва да се повтори за сметка на разработващата компания и "Боинг" веднага се превърна в аутсайдер.

През февруари тази година панел за проверка на безопасността на НАСА установи, че "Боинг" се е разминала с "катастрофална повреда" по време на теста и препоръча да се проучи процеса за проверка на софтуера на компанията, преди да изстреля хора в космоса.

По-рано този месец "Боинг" трябваше да наблюдава отстрани, докато капсулата Crew Dragon на SpaceX се приводни в Мексиканския залив след двумесечно пътуване до Международната космическа станция - първата мисия с екипаж на НАСА от територията на САЩ от девет години насам.

Дневник