Ураганът Лора връхлетя бреговете на щата Луизиана с пориви на вятъра, достигащи 240 км/ч, и предупреждения, че това може да е най-катастрофалното бедствие в района от 160 години насам. В момента той е от предпоследната 4 категория и предизвикването на приливна вълна, наводнения и разрушения от вятъра между Луизиана и Тексас може да нанесе икономически загуби от 25 млрд. долара, от които 5 млрд. в петролните рафинерии, съобщи "Блумбърг".

Според прогнозите силата му на ураган може да се запази и до 320 км навътре в сушата. Властите предупредиха всички да бягат и наредиха незабавна евакуация на поне 620 000 души. Причината е, че мястото, където Лора достигна сушата близо до Порт Артур, са блата, прези които очакваната 6-метрова приливна вълна може да проникне до 65 км навътре в щата.

"За повечето хора е трудно възприемат, че ще има водна стена с височината на двуетажна къща, но това ще се случи. Не обичаме да използваме ираза "в това не можете да озелеете" и никога не сме го използвали досега", каза метеорологът Бенджамин Скот на пресконференция на Националната метеослужба.

"Лора" е на прага на категория 5 и може да се окаже по-мощен от урагана Харви, връхлетял Тексас през 2017 г. Това е и седмото поред подобно явление по американските брегове за 2020 г. - рекорд за тази част от годината и 3 месеца преди да приключи сезонът на ураганите. "Лора" е първият голям ураган в западната част на Мексиканския залив след "Майкъл" (2018) и предизвика спиране на повече от 80% от добива на петрол в залива (ниво, което беше достигнато при урагана Катрина, потопил Ню Орлийнс през 2005 г.) и една трета от капацитета на рафинериите.

Бедствието се усложнява и от това, че се случва по време на пандемията от новия коронавирус. Местни жители казват, че са объркани от това, че досега са им казвали да спазват дистанция от останалите хора, а сега ще трябва да се съберат стотици в едно убежище.

"Няма какво да правите сметки, бягайте", каза Чък Уотсън от Enki Research, който се занимава с моделиране на природни катастрофи. "Каквито и опасения да имате заради COVID-19, те минават на втори план."

"Ройтерс" разказва за 58-годишния Ерик Доу, който е чакал до последно да получи помощта си за инвалидност, за да си купи гориво за колата. Малко преди да пристигне ураганът той поема на 4 часа и половина шофиране към убежище в Сан Антонио.

Извън зоната на приливната вълна бързо се издигат временни места за настаняване - някои от тях на близо 200 км от брега, а екипи за спешна помощ заемат удобни да реагиране позиции. В Луизиана за пръв път от 2012 г. е мобилизиран целият състав на Националната гвардия, а в съседен Тексас гвардията приготви автомобили за движение по наводнени пътища и спасителни хеликоптери.

Прогнозите са "Лора" да предизвика много торнадо над Луизиана и югоизточните части на Тексас, а в югозападните райони на Мисисипи може да има валежи до 254 литра на кв. м.

Големи урагани като "Харви" и "Катрина" са предизвиквали истински хаос по петролната инфраструктура в Мексиканския залив, където са съсредоточени около 50% от капицитета на американските рафинерии. Преди три години заради "Харви" имаше разливи на петрол и горива, след които животът на местните общности стана още по-труден за възстановяване.

Дневник