Кевин Мейър, главният изпълнителен директор на популярното мобилно приложение "ТикТок" (TikTok) подаде оставка на фона на натиска на администрацията на американския президент Доналд Тръмп и обвиненията, че видео платформата представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, предадоха световните агенции.

Приложението се превърна в ключов въпрос в напрежението между САЩ и Китай. Администрацията на Тръмп настоява американското подразделение на "ТикТок" да бъде продадено на местна фирма. "Майкрософт" (Microsoft) преговаря за купуването на американския бизнес на "ТикТок", отбелязва ДПА.

"ТикТок" е собственост на китайската компания БайтДенс (ByteDance). Оценяваме, че политическата динамика през последните няколко месеца значително промени обхвата на ролята на Кевин занапред и напълно уважаваме решението му. Благодарим му за работата му в компанията и му желаем успех, каза говорител.

Приложението, което е изключително популярно в страната, дава възможност на потребителите да създават кратки видеа - често с някои базови ефекти и музика.Американската армия вече забрани използването му. Индия също забрани приложението на фона на отделен спор с Пекин. Мейър, бивш директор в "Дисни" (Disney), се присъедини към "ТикТок" точно преди да се окаже в средата на бурята между двете водещи световни икономики.
Мейър, който е американски гражданин, бе ключов елемент от контрааргументацията на "ТикТок", че компанията е местно базираната и не е инструмент на китайското правителство за събиране на данни на потребителите.

Тръмп настоява "БайтДенс" да продаде приложението, вероятно на "Майкрософт", до средата на септември, и да приключи предаването и да отстрани каквото и да е неамериканско участие в компанията до ноември. /БТА

 Дневник