Почивка вместо глоба за превишилите скоростта шофьори - такава алтернатива ще предложи Естония от 1 декември на нарушителите с първо провинение. Новите мерки бяха одобрени от парламентарната правна комисия днес, съобщава руското електронно издание "Медуза".

Водачите, които са надвишили разрешената скорост с не повече от 20 км/ч, ще могат да изберат не да плащат, а да отбият и да останат на място 45 минути, за да "си отдъхнат и да се успокоят". Глобите се изчисляват, като скоростта над позволената се умножи по три - тоест 20 км/ч над разрешените ще доведат до 60 евро глоба.

Предложението за "почивка" вместо наказание бе изпробвано от полицията миналата година - оказа се, че неголемите глоби не са ефективни, но загубеното време тежи повече на шофьорите. В тогавашния експеримент имаше възможност и за 60-минутна почивка при скорост между 21 и 40 км/ч над разрешената, разказва електронното издание ERR News.

"Целта е нарушителите наистина да си променят поведението, не просто да ги наказваме заради самото наказание", обясни тогава пред The Drive съветникът по иновациите към полицията Елари Касеметс.

Дневник