"Визионерът", подпомогнал развитието на Черна гора и превърнал я в "блестяща звезда" на Балканите, срещу "албанските алтернативи" и значението на албанския фактор за гаранция на "европейската перспектива" на страната. Това са две визии, които три дни преди изборите предложиха не черногорски политици, а лидерите на Албания.

Дни преди гласуването, което може да е решаващо за продължилата три десетилетия (с кратки прекъсвания) партийна и управленска кариера на президента Мило Джуканович. Оттеглилият се от поста премиер и спечелил президентските избори лидер, ценен на Запад заради геополитическия си завой и отказа от близост с Русия, често е критикуван, че задушава демократичното развитие на страната.

Той обаче може да разчита на подкрепата поне на един съседен ръководител. Поддръжката и възхищението на партията си (двете управляващи се определят като социалдемократически), но и личната си топла връзка с Джуканович, той изрази във видеоклип, продължаващ над четири минути.

"Всеки глас срещу Джуканович връща Черна гора назад"

"Поздрави от Тирана, драги приятели. Не бих направил това, ако не чувствах специалната връзка между двете ни братски страни, между двете ни посестрими партии и, нека го кажа на всички, между себе си и и Мило Джуканович", казва Рама в обръщението и обръща внимание на голямата важност на решението, което трябва да вземат "нашите черногорски братя и сестри".

"Ще ми се да можех да го направя на сръбски език, но знам само няколко фрази, като "Благодаря, че те има, Мило", продължава Рама, към когото често са отправяни сходни критики като тези към Джуканович. "Това, което Мило Джуканович е направил за Черна гора, трябва да кара всеки черногорски гражданин да се гордее и всички черногорски родители да се чувстват сигурни за децата си и за децата на децата си." Рама изтъква, че макар да е разбираемо всеобщото желание за по-добър живот, не е толкова ясно защо колкото повече страната става по-добра и амбициите се увеличават, толкова повече търпението намалява, а рискът от връщане назад, ако някой твърде много бърза с напредъка, е огромен.


"Всеки глас, който може да отиде за по-бърз ход напред срещу Мило Джуканович, може да върне Черна гора назад." Заради Джуканович Черна гора е "блестяща звезда" в региона. "Успех, приятели, и, моля, спечелете... спечелете за Черна гора и за всички нас." (Последното е казано на смесица от английски и сръбски - win za Crnu Goru i za sve nas - следва и албанска версия.)

"Албанската алтернатива"

Тази агитация контрастира с подхода на албанския президент Илир Мета. Държавният глава, някога подкрепен за поста от партията на Рама, а впоследствие превърнал се в негов епизодичен критик, казва във видео във "Фейсбук", че моментът трябва да се използва за укрепване на "европейската перспектива" на Черна гора", но се обърна основно към албанците ("Слободен печат" предоставя акценти от него на македонски.)

Изборите на 30 август са "отлична възможност" за всички граждани "и искам да изразя убеждението си, че албанците в Черна гора... ще участват в изборите и ще подкрепят албанските алтернативи, за да засилят представителството на албанците в парламента на Черна гора и всички други институции".

В посланието нямаше очевиден избор на партия, била тя управляващата, сегашен или потенциален коалиционен партньор или такава на етническо малцинство. Освен това албанците са едва 5 на сто от населението. Така оформеното съобщение обаче е важен сигнал за държава, в която никоя група не съставлява над 50% от населението и в която албанци, бошняци и сърби в последно време изразяват негодуванието си от решения, взимани от Демократичната партия на социалистите (ДПС) на Джуканович.

Залогът

Джуканович, заедно с Рама и неговия сръбски колега Александър Вучич, често биват критикувани от опозицията в съответните страни, експерти и журналисти, че с европейска помощ са създали т.нар. стабилокрации - държави, в които политическата и икономическа стабилност, без чувствителни подобрения в живота на гражданите, са висша ценност, понякога дори за сметка на демокрацията, разделението на властите и върховенството на закона. Черна гора също така има често прогресивно законодателство (тази година легализира еднополовите двойки), но критиките на експерти са, че с такива ходове се прикриват от Запада други проблеми. Организацията CeMI, наблюдаваща традиционно изборите в Черна гора, днес обяви, че вотът не се подготвя с нужната прозрачност, нито е осигурен достъп на медиите до ключова информация.

Джуканович е президент на страна, която формално е парламентарна република, но в която държавният глава може да остане председател на партията си и след като спечели, а и избраният от него премиер Душко Маркович се счита за довереник. Загубата на парламентарните избори не би застрашила президентския му пост. За сравнение обаче - коалицията около ДПС имаше над 45% на изборите през 2012 г. и близо 41 на сто - на предишните.

Кризата, в която го постави спорен религиозен закон, и масовите протести от миналата година са сред факторите, стопили подкрепата за ДПС. На предстоящите избори последното проучване на Центъра за демокрация и човешки права (CEDEM) дава на ДПС на Джуканович 35%. Дори с досегашните си коалиционни партньори той би получил 48% от гласовете.

Това оставя много козове в ръцете на опозицията. Сривът на една трета от гласовете за два изборни цикъла - толкова е очакваната загуба на партията на бившите комунисти, доминираща от 90-те, или отпреди черногорската независимост - поставя управлението на Джуканович под въпрос в непозната в последните години степен.

Ангел Петров/Дневник