Датското министерство на външните работи обнови цветовия индекс за пътуване от и до България от "оранжев" на "жълт", след редовната ежеседмична актуализация и преоценка на ситуацията с развитието на COVID-19 в чужбина, съобщават на страницата си във Фейсбук от МВнР.

По този начин страната не попада в списъка на карантинираните държави, за чиито граждани до момента се изискваше представяне на основателна причина за влизане в Дания, и отпада призивът за поставяне под 14-дневна карантина на пристигащите от България. Препоръката за пътуване към България се променя от "въздържане от неналожителни пътувания" на проявяване на "повишено внимание" по време на пътуване.

За пристигащите от България в Дания облекченият режим става актуален считано от 00.00 ч. на 29 август тази година. Като достатъчно основание за допускане в Дания ще се счита представянето на валиден документ за пътуване (българска лична карта или паспорт), съгласно информацията на страницата на датската полиция, отнасяща се за т.нар. "отворени страни".

Същевременно датската полиция запазва правото си, при проява на симптоми на заболяване, в т.ч. кашлица и температура, да откаже достъп на влизащите чужденци, независимо от класификацията на страната, от която идват, и изпълнението на поставените изисквания за влизане.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251.

Дарик