Възстановява се пропускателният режим за посетителите на общинския пазар в Шумен, става задължително и носенето на маски и предпазни средства на лицето, съобщиха от пресцентъра на общината.

На територията на пазара ще се допускат само по определен брой клиенти, които трябва да са на безопасно разстояние един от друг. Южната и северната страна на пазара са ограничени със сигнални ленти за вход и изход. Собствениците на пазари на открито – т.н. „битак“, също са задължени да въведат необходимата организация за безопасно посещение на обекта и да изискват задължително носенето на маски, допълниха от администрацията.

Необходимостта от засилване на вниманието към безопасността на гражданите и на работещите в различен тип търговски обекти е била акцент в разговорите между представители на големите търговски вериги, които работят на територията на общината и кмета Любомир Христов, съобщи общинският пресцентър.
 
На срещата д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ – Шумен е припомнила, че както търговците, така и посетителите в магазините са длъжни да спазват всички, валидни към момента противоепидемични мерки.  Носенето на предпазни маски е задължително. Не бива да се допуска струпване на много хора на едно място. Необходимо е да се спазва дистанция от 1.5 м. На входовете на големите обекти да има информационни табели, които да напомнят за въведените противоепидемични правила. Да се осигури възможност за дезинфекция на ръцете и количките за пазаруване. При възможност да се използват звукови уредби, с които да се напомня на гражданите да поставят предпазни маски по време на пазаруване. Клиенти без маски да се приканват на напуснат обекта или при възможност да си закупят от магазина.

„Ситуацията е такава, че се налага да припомним на гражданите да бъдат много отговорни към собственото си и към здравето на другите. Много е тревожен фактът, че броят на заразените и настанените за лечение в МБАЛ – Шумен нараства и се налага да се увеличи броят на стаите за лечение на болни от COVID-19“, е заявил кметът Любомир Христов, цитиран от пресцентъра.

От администрацията апелират всички, които имат възможност да се включат в дарителската кампания „Помогни сега“.
Номерът на банковата сметка е:
Уникредит Булбанк, Шумен                        
IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF
Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен”

ШУМ.БГ