EUIK

Разговаряме с Жулиета Калудова, съосновател и главен редактор на списание „Argent“ за САЩ. Филолог и преводач по образование. През периода 2006-20011 г. преподава полски и руски езици в университета на Канзас. От 2017 г. управлява творческия отдел на верига образователно-развлекателни паркове за деца в САЩ

Разкажете накратко с какво се занимава фирма „Аржент Пъбликейшънс“.

Като концепция Аржент се роди преди четири години в гр. Далас, САЩ, във вид на англоезичен уебсайт с българско участие, а впоследствие създадохме и самата компания със седалище в град Шумен. В сърцето на проекта стоеше мечтата да създадем многоезично издателство от нов вид, като разчупим рамките на стандартната публикация през призмата на трансмедийното повествование и синтеза на различни стилове и жанрове, докато в същото време популяризираме българското пред света. Позитивният отклик и интерес, който получиха първите ни публикации през 2016, ни окуражиха да продължим. През 2018 излезе първото ни списание на английски език под името «Фалшън» (средновековен, многофункционален меч), в което дизайнера на висша мода от Рим, българина Иван Донев украси корицата и стана нашият пръв «гост в пъба». През май 2020 излезе и първото ни българско издание, със специален гост Максим Ешкенази и с творби на нашите талантливи автори и визуални творци, сред които Петя Кокудева, проф. Панайот Карагьозов, Ивайло Сакелариев, Любо Сергеев, Велмира Стефанова и журналиста-поет Антоний Димов. В момента фокусът ни е насочен към издаването на дигитални месечни, сезонни и специализирани списания на английски и български език. Със страхотния ни български екип работим и над няколко трансмедийни проекта. Сред тях са стартирането на видео подкаст с българско и международно участие, кратки анимации по текстове на български автори в превод на английски език и публикацията на оригинален комикс, чието съдържание засега ще запазим в тайна.

Компанията изпълнява проект по ОП "Иновации и конкурентоспособност" на Европейския съюз. Каква е процедурата и за какъв размер на помощта бяхте одобрени? И какви бяха мотивите ви да кандидатствате?

През 2018 г. разбрахме, че е стартирала процедура BG16RFOP002-2.024 „Насърчаване на предприемачеството“ за нови фирми. Издателската дейност беше сред допустимите за финансиране. Същевременно ние от дълго време правихме опити да създадем нашето списание, дори имахме пилотни броеве на английски език. Като всеки един стартиращ бизнес търсехме различни възможности да финансираме нашето начинание. Когато обявиха процедурата, решихме да кандидатстваме, защото имахме необходимост от подпомагане в няколко области като възнагражденията на творческия екип и закупуване на ново оборудване. Много важно беше да направим и качествен сайт, с който да заинтригуваме допълнително читателите, а също така и маркетингов план, който да ни даде насоката за развитие и правилното ни позициониране на пазара. Успяхме дa се класираме сред голяма конкуренция, тъй като програмата беше много желана от различни бизнеси. Подадени бяха над 2000 проекта. Горди сме, че успяхме да се класираме сред победителите. Разбира се, имаме и самоучастие, но безвъзмездната помощ много ни помогна не само да съберем екип, но и да дадем истинско начало за нашето списание. Първите броеве бяха високо оценени от читателите, надяваме се да имаме възможност да продължим в тази посока.

Защо избрахте Шумен за седалище на издателството?

Шумен е нашият роден град. Това е мястото, откъдето сме стартирали и към което винаги ще се връщаме. Но в избора ни има и немалко символика, като имаме предвид, че именно от Шумен водят началото си първият български симфоничен оркестър, първото читалищно театрално представление, първото класно девическо училище, а в полите на града са разположени столиците на Първото българско царство – Плиска и Преслав, както и символът на България - Мадарският конник. Затова и една от важните ни рубрики се нарича «От кулата на Шуменската крепост», в която като от наблюдателница ще разказваме за интересни местни и световни събития и ще представяме успели българи пред света.

Разкажете ни малко повече за списанието!

Целта на списанието е да предложи на международния пазар едно динамично съдържание, в което различни жанрове, форми, медийни платформи и творчески гласове се преплитат и допълват. По този начин се надяваме да достигнем и привлечем читатели с различни сфери на интерес и най-вече да прокараме един устойчив мост, който свързва идеи, събития, култури, хора и континенти. Символично кръстихме това Моста на Аржент – мост, който свързва. За да сме конкурентни на международния пазар, още в началото решихме списанията да излизат под формата на дигитално приложение за iOS, Android и Amazon. По този начин те запазват ценностите и визията на класическо издание, но с ефективността и достъпността на електронна публикация.

Какво ще научат читателите на Аржент от първите български броеве?

От първи брой ще научат за личните срещи на Петя Кокудева със света, какво е усещането да се надбягваш с тайната полиция в Казабланка, как архетипа на Самодивата се проявява в съвременната жена и какви са шансовете ни да постигнем дигитално или физическо безсмъртие един ден. В най-новия ни брой, който ще излезе в началото на месец септември, от Александра Генова ще научат какво им е нужно, за да бъдат забелязани в Холивуд, как изкуственият интелект може да бъде наш творчески партньор и как една американка се преборва с карантината в Италия – и с последствията от консумацията на твърде много паста.

Какво се промени за вас след изпълнението на проекта?

Изпълнението на проекта беше предизвикателство за нас, защото се сблъскахме с много правила, които не познавахме. Трудно ни беше да осигурим и планираме и финансовия ресурс, защото както знаете, банките не дават лесно кредити на стартиращ бизнес. С възможностите, които даваше програмата за междинно отчитане и възстановяване на разходите, успяхме да се справим и сме много горди с резултатите. Получи се и много добра спойка между хората от екипа, като успяхме да съберем експерти, които оцениха идеята и искаха да я развиват заедно с нас. Резултатите, които постигнахме, ни радват много. Вече сме направили първите сериозни стъпки, сега трябва да започнем да генерираме и приходи. Без изпълнението на проекта и финансовата помощ, която получихме, нямаше да можем да стартираме изданието.

Бихте ли кандидатствали отново по оперативната програма и отчитате ли положителни резултати от проекта?

Ако има възможност отново да получим подкрепа за по-нататъшното развиване на списанието по програма, финансирана от ЕС, със сигурност ще се възползваме, но първо трябва да проучим възможностите.

Резултатите от проекта отчитаме като много положителни, защото получихме възможност да сбъднем една наша мечта – да създадем продукт, който не познава границите, който е пъстър, стилен и интересен както за българска аудитория, така и за чуждестранна. Надяваме се, че нашият труд след тези 15 месеца ще продължи и ще намерим успешна пазарна реализация и щастливи читатели.

Може да разгледате списанието тук

Платена публикация