България е една от страните, над които днес прелитат 4 стратегически бомбардировача B-52 Stratofortress в мисия на НАТО, която отчасти има за цел да демонстрира способността на алианса свободно да оперира във въздушното пространство на Северна Америка и Европа.

Самолетите за европейската част на Allied Sky са излетели от британската база "Феърфорд" и по пътя си над всичките 28 натовски съюзници над континента ще се интегрират с местните военновъздушни сили. Над няколко от тях е предвидена съвместна част с изтребители и летящи цистерни.

Дуги два бомбардировача прелитат над останалите две страни членки - САЩ и Канада - като северноамериканската част от мисията е започнала от база "Майно" в Северна Дакота.

Целта е да се покаже солидарността в НАТО, да се подобри бойната готовност и да се предоставят възможности за тренировки с цел по-ефективна съвместна работа на всички екипажи.

Това е от типа мисии, които се координират месеци предварително и не са свързани с конкретни политически събития в Европа. От 2018 г. насам САЩ са провели над 200 подобни полета на стратегически бомбардировачи, припомни НАТО.

Дневник