Япония предприема агресивен ход, който според мнозина критици цели да покаже на света, че страната може да приеме успешно олимпийските игри догодина. Правителството се опитва бързо да осигури над половин милиард дози от ваксини срещу коронавируса, съобщи "Ройтерс".

Подобно на други богати страни, Япония подписва множество сделки с фармацевтични компании, тъй като някои ваксини е възможно да се провалят при клиничните тестове или да е необходимо използването на повече от една доза.

Главният секретар на правителството Йошихиде Суга заяви, че страната иска да проведе игрите "на всяка цена" и очаква да има готова ваксина до март.

Япония е на път да се снабди с 521 милиона дози от пет различни компании. За сравнение населението на страната е 126 милиона души. За последно Япония сключи сделки с производителите на лекарства Pfizer, AstraZeneca и Shionogi & Co.

"Трябва да заложите на сигурно, за да не стане така, че да не получите нищо", смята Томоя Сайто, директор на Японския национален институт за обществено здраве.

Заради пандемията събитието бяха преместени за 2021 г., но съмненията за провеждането им остават на фона на разпространението на коронавируса по света. Организаторите и Международният олимпийски комитет (МОК) гледат към "опростени" игри в желанието им да гарантират безопасността.

Пред организаторите обаче предстои най-трудната задача и тя е свързана с логистиката на спортисти и хора от цял свят.

"Планът е да се надявате на чудо и след това да се възползвате от това чудо. Но времевата рамка за това става все по-тясна и тясна", каза Майкъл Чучек, професор по политология в университета Темпъл в Япония.

Дневник