Яжте мазнини и отслабвайте! Това е кетогеничния метод за бързо сваляне на тегло, но как работи той и какви са резултатите, сравнен с други диети, питат от англоезичната редакция на Deutsche Wele.

Диетата кето, както се известна днес, за пръв път е представена през 1924 г. като средство срещу честите епилептични пристъпи, но през 70-те години добива популярност като метод за отслабване, като каквато се ползва и днес.

Но Сара Хамдам, диетолог от Ню Йорк разкрива, че не би препоръчала кето на който и да е човек, целящ да отслабне. „Моите приоритети са дългосрочна ефективност и безопасност“, разкри тя. Ето какво е нейното мнение:

Кетогеничната диета се състои от минимално количество въглехидрати и висок прием на мазнини, като идеята е проста – променяте главния източник на енергия на вашето тяло от захари на мазнини.

Нашите тела обикновено използват глюкоза (захар) за да произвеждат енергия. Когато съдържанието на захар в кръвта се изчерпи, като например след тренировка или при продължително гладуване, тялото започва да разгражда натрупаните мазнини като източник на енергия.

Както при продължителното гладуване, диетата „кето“ поставя тялото в състояние, което се нарича кетоза – това е, когато процесите на тялото използват енергията на разградените мазнини. Името идва от „кетоните“, които са така да се каже резервоари с мазнини, на които тялото разчита при липса на захари. Когато намалите драстично захарите, вие принуждавате тялото да използва запасите от гликоген в черния дроб, като след тяхното изчерпване, тялото преминава в състояние на кетоза. Това може да отнеме от 2 до 4 дни.

Диетата кето е ефективен начин за загуба на тегло, контрол на кръвната захар при диабетици и намаляване на високото кръвно налягане и триглицеридите. Но е неясно дали отслабването се дължи директно на кетозоата или е резултат на това, че хората намаляват приема на захари и общия брой калории, или високите нива на протеин в стандартната кето диета, който кара хората да се чувстват сити.

Когато тялото превключи от захари към мазнини, може да се проявят симптоми, подобни на грипа, като например главоболие, немощ и гадене. Този т.нар. „кето грип“ обикновено е безопасен за повечето хора и симптомите изчезват в рамките на две седмици. Други странични ефекти може да бъдат лош дъх, болки в мускулите и запек.

Но Хамдам смята, че диетата кето може да повлияе дългосрочно на здравето, увеличавайки риска от заболявания на черни дроб, камъни в бъбреците, остеопороза и подагра.

„Кетоните се произвеждат от черния дроб, което може да упражни висок натиск върху работата на органа и от своя страна да доведе до нарушавне на неговата работа“, каза диетологът и предупреди, че „високото наличие на протеин може понякога да повлияе зле на бъбреците“.

Освен това според Хадман, наситените мазнини, като мазното месo и маслото са неразривно свързани с повишаването на риска от заболявания на сърцето.

 Агенция "Фокус"