На 1 септември над 100 души от България и Румъния ще започнат своето приключение по веломаршрута "Дунав ултра". Стартът е във Видин, като ден по-рано организаторите събират участниците в града.

"Дунав ултра" не е състезание, а вид лично предизвикателство. Участниците ще се придвижват по маршрута с дължина 732 км по индивидуален план и за свободно избран период от време. Крайната цел е достигането до с. Дуранкулак на брега на Черно море.

Предизвикателството ще премине в три категории, които включват индивидуално каране, както и екипи от двама или четирима колоездачи. Всеки може да заяви продължителността на прехода - до 48 часа, до 3 дни, до 5 дни, до 7 дни и повече от 7 дни.

Най-възрастният участник е 72-годишният Петър Димитров от Варна.

Желаещите да се впуснат в предизвикателството ще получат "Дунав Ултра - Кутия за приключение" и "Карта-пътеводител Дунав Ултра 2020" - печатна книга, вдъхновена от дейността на изследователя на Дунавска България Феликс Каниц.

Част от забележителностите, през които ще премине маршрута, са крепостта "Баба Вида" във Видин, бирената фабрика в Лом, площад "Дико Илиев" в Оряхово, античният град Улпия Ескус в с. Гиген, чешмата "Елия" в Никопол, крепостта "Димум" в Белене, римският легионен лагер Нове в Свищов, паметникът на Филип Тотю в Две могили, фонтанът "Момчето с хидрата" в Русе, архитектурният резерват "Рибарска махала" в Тутракан, археологическият комплекс "Дуросторум-Дръстър" в Силистра.

Организаторите са си поставили големи цели за "Дунав ултра", който е най-дългият туристически веломаршрут в България. В интервю за "Дневник" създателят му Борис Бегъмов заяви, поречието на река Дунав притежава голям потенциал да се превърне в привлекателна дестинация за велотуристи от цял свят.

Той вярва, че с прилагането на устойчив бизнес модел може да се генерира енергия, която да вдъхне нов живот на региона. Бегъмов и екипът му работят в посока в следващите три години да превърнат "Дунав ултра" в най-популярния веломаршрут на Балканите, а до пет години той да е сред петте най-популярни в Европа.

Дневник