Кейт, херцогинята на Кембридж, участва в подбора на стоте финалисти във фотографски конкурс с над 31 000 участници в проект, чиято цел бе да се заснеме как британците живеят в условията на карантината заради новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Херцогинята даде старт на проекта през месец май. Той е организиран от Националната галерия за потрети, която прикани хора на всички възрасти от Великобритания да участват с портрети, заснети по време на карантината заради Ковид-19, започнала през месец март.

Инициативата продължи шест седмици, през които трябваше да бъдат документирани духът и настроението на нацията. Стоте снимки, подбрани от Кейт и останалите членове на журито, ще бъдат представени на дигитална изложба на 14 септември.

Някои от фотографиите ще бъдат изложени физически в различни градове в страната по-късно през годината. Журито е подбрало победителите не въз основа на фотографското качество или техническа стойност на снимките, а заради кадрите, запечатали емоциите и опита на хората в необичайната ситуация.

Кейт, съпругата на принц Уилям, е запалена по фотографията. Тя сподели, че качеството на снимките, участвали в проекта, е забележително, а историите, запечатани в кадрите, са изключително вълнуващи./БТА