Жулиан Алафилип от "Декьонинк Куикстеп" спечели втория етап в Обиколката на Франция - 186 километра около Ница. Французинът беше считан за фаворит за етапния успех и очаквано успя да се справи с конкуренцията.

Алафилип атакува 13 километра преди финала, на изкачването Кот де Куатре Шемен. Само Марк Хирши ("Сънуеб") и Адам Йейтс ("Мичълтън Скот") успяха да останат с него по спускането до финала в Ница. Французинът беше най-силен в спринта, като Хирши завърши втори, а Йейтс трети.

Основната група пристигна на 2 секунди зад Алафилип, като в нея бяха всички фаворити за генералното класиране.

Победата е пета етапна за Алафилип в Тура, като той облича и жълтата фланелка. За втора поредна година състезателят на "Декьонинк Куикстеп" е лидер в надпреварата, като през 2019 г. носеше жълтото трико в продължение на 14 дни.

"Посвещавам тази победа на моя баща. Годината беше много трудна за мен", каза Алафилип след финала.

Етапът предложи три изкачвания, като две от тях бяха от първа категория, но далеч преди финала. В последните километри фаворитите за крайната победа не се атакуваха, като завършиха заедно в основната група.

Победителят от първия етап Александър Кристоф финишира на 28:15 минути зад Алафилип. Той обаче остава лидер в класацията за зелената фланелка, като има 64 точки, а Петер Саган е втори с 46.

При катерачите лидер е Беноа Коснефроа с 18 точки, а за бялата фланелка води Хирши.

В понеделник предстои третият етап - 198 километра от Ница до Систерон. Той включва четири изкачвания, но е подходящ за спринтьорите.

Дневник