Лео Меси не може да си тръгне от "Барселона" без трансферна сума това лято, обяви испанската Ла Лига. Повод за реакцията са спекулациите дали аржентинецът има право да се възползва от клауза в договора си и да напусне, заобикаляйки освобождаващата сума в размер на 700 милиона евро.

В началото на миналата седмица Меси поиска да бъде освободен със специален документ. Според "Барселона" Лео е пропуснал тази възможност до 10 юни - както е записано в контракта. Той и екипът му се позовават на удължаването на сезона до август от ФИФА заради пандемията - оттам идва спорният момент.

Ла Лига обаче взема страната на "Барса", заявявайки официално, че договорът е в сила, а оттам и клаузата за откупуване. Поради тази причина лигата не може да разреши № 10 да премине в друг клуб със свободен трансфер. Той е пропуснал срока.

Не е ясно дали Меси ще се обърне към ФИФА по казуса. Вчера той не се яви в първия ден на подготовката на каталунците за новия сезон. Тимът даде PCR проби за коронавируса, а от днес трябва да започне тренировки под ръководството на новия наставник Роналд Куман.

Според твърдения на медии в Испания именно разговор на нидерландеца с Меси окончателно подтикнал звездата да се насочи към изхода на "Камп Ноу". Куман заявил на аса, че с привилегиите му в клуба и отбора е свършено и че трябва да се съобразява с колектива.

Твърди се, че кандидат № 1 за привличането на Меси е "Манчестър Сити", където треньор е Пеп Гуардиола. Клубът обаче няма да може да плати 700 милиона евро, тъй като ще наруши правилото на УЕФА за финансов феърплей, по разследване за нарушението на което беше оправдан наскоро от Арбитражния спортен съд.

Според писания на медии и агенции в цял свят Меси вече е започнал преговори със "Сити", като е разговарял с Гуардиола в Барселона. Дори само заплатата му е огромна - по около 100 милиона евро годишно, според различни клаузи за постижения.

Клуб Z