Журналист и активист, отнасящ се критично към Кремъл, беше ранен сериозно при нападение в Москва, предаде ДПА, като цитира радио "Ехото на Москва".

22-годишният Егор Жуков беше приет в болница с разкъсвания по лицето и опасения за черепно-мозъчна травма. Известният в Русия блогър е работил за "Ехото на Москва", откакто държавата му забрани да поддържа собствен онлайн видеоканал.

Неговите материали привличаха голям брой зрители. Той интервюира руския дисидент Алексей Навални, който в момента се лекува в болница в Берлин от предполагаемо отравяне.

Екипът на Жуков публикува снимки от травмите му в социалните медии. Според тях той е бил удрян в главата, докато лежал на земята.

Въпреки травмите си активистът "запазва спокойствие и дори се шегува със случилото се", съобщи в телеграм неговият екип, цитиран от Франс прес.

Според главния редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, Жуков е подал жалба в полицията. Той твърди, че снощи е бил нападнат с изненада и пребит от двама непознати пред апартамента си. 

Московската полиция е започнала дело за побоя над Жуков и в момента се установява самоличността на извършителите, съобщи ТАСС.

Активистът е известен с острите си критики срещу президента Путин и веднъж заяви, че иска самият той да стане президент. Той получи популярност чрез участието си в протести на опозицията, припомня ДПА.

Жуков получи тригодишна условна присъда и московски съд му наложи двегодишна забрана да бъде администратор на сайтове, след като беше признат за виновен за отправяне на призиви към екстремизъм. Първоначалното обвинение беше в организиране на масови безредици. След присъдата той се присъедини към екипа на "Ехото на Москва".
Вчера екипът на Жуков съобщи, че той е бил изключен от Висшето училище по икономика в Москва само дни след приемането си за магистратура, отбелязва АФП. Неговият екип определи това решение като "заповед отгоре", предаде БТА.

Клуб Z