Шумен ще приеме националния отбор за Европейската младежка олимпиада по информатика (eJOI). Градът има и свой представител в него - Даниел Койнов.

Заради коронавируса състезанието тази година се провежда дистанционно, като всяка от 27-те държави участници избира място за представителния си тим. 

Това съобщи на пресконференция днес Бисерка Йовчева от Школа "А и Б". На нея присъстваха също зам.-ректорът на ШУ "Епископ Константин Преславски" доц. Росица Давидова, един от треньорите на отбора Димитър Добрев, както и самият национал Даниел. 

Състезанието ще се проведе на 4-ти и 5-ти септември. Информатиците от всички държави ще решават задачите по едно и също време, като регламентът изисква залата, в която са, да е в постоянна видеовръзка със съдиите. Те тази година ще са в Грузия, която се явява символичен домакин на олимпиадата. 

"Наложи ни се да мислим за такива неща, като електрически агрегати в случай на спиране на тока, както и двойно и тройно подсигуряване на интернет свързаността", каза Бисерка Йовчева.  

Българският национален отбор е от 8 младежи - от София, Варна, Габрово, Плевен и Шумен. Даниел Койнов със своите 14 години е най-малкият му член. Нямам определени очаквания за представянето ни. Искам да покажа това, което мога", каза Даниел. 

Миналата година Третата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI)  се проведе в Марибор, Словения. Българският отбор се върна с 3 сребърни и 1 бронзов медал. 

ШУМ.БГ