Латвия обяви санкции срещу президента на Беларус Александър Лукашенко и други 29 високопоставени държавни служители, съобщи външното министерство на страната. Основанието е, че "със свои лични действия те са организирали фалшифициране на президентски избори и са подкрепили насилственото потушаване на мирните протести".

Решението е взето в координация с другите две балтийски държави - Естония и Литва.

Тридесетте души са обявени за "персона нон грата" - те нямат право да пътуват до Латвия за неопределено време, a до Естония за пет години. Сред тях са членове на администрацията на президента, централната избирателна комисия, вътрешното и правосъдните министерства, главната прокуратура, комисията за национална сигурност, комисията за разследвания, съвета за сигурност и др. "Призоваваме ЕС бързо да приеме подобни решения", завършва изявлението на министър Едгарс Ринкевичс.

"Със санкциите показваме, че приемаме много сериозно нарушенията на правата на човека в Беларус. В същото време считаме за важно да не се наказват хората в Беларус ", заяви външният министър на Естония Урмас Рейнсалу.

По-рано днес президентът на Литва Гитанас Науседа каза, че това решение е само първата стъпка и санкциите може да бъдат разширени. "Искаме мирен диалог и споразумения между режима и обществото, но виждаме, че режимът не е готов за това", каза той. "Трябва да действаме и да дадем пример на другите държави". Неформалният лидер на опозицията Святлана Цихановска избяга именно в Литва след изборите на 9 август.

ЕС работи по свой собствен списък лица, които да бъдат санкционирани. В петък Лукашенко заплаши да отреже транзитните пътища към ЕС в отговор на каквито и да е санкции. Стоките от Беларус са почти една трета от минаващите през жп-транспорта и пристанищата на Литва, страната е важен маршрут и за европейски стоки, изпращани към Русия.

Дневник