Фондът за разследване на корупцията на Алексей Навални публикува първото видео на свое разследване за регионалните власти само две седмици преди изборите за местно управление в Русия. При завръщане от едно от посещенията за събиране на информация в района на Томск той получи в самолета тежка криза и едва оцеля в инцидент, за който се смята, че е резултат на умишлено отравяне.

В първото видео от разследванията от най-популярния критик на Кремъл се обяснява, че изборите за регионални парламенти и общински съвети на големите градове са изключително важни, макар интересът на хората към тях да е малък. Причината е, казва Навални, че фундаментът на властта на Владимир Путин е не централната власт, а фактът, че хиляди и хиляди представители на партията му "Единна Русия" контролират почти всички районни властти и по-големите градове на Русия.

Той дава пример с разбунтувалия се Хабаровск, където едоноросците изгубиха и градската, и регоиналната власти. Когато нямаш тази власт, не контролираш избирателните комисии, а значи -- не можеш за манипулираш изборните резултати, допълва Навални. "Така на властта ще ѝ се наложи да отиде сред хората, да разговаря с тях, а те ще кажат "Стига сте крали!"... но това вече е опасно за системата."

В продължение на 40 минути ФБК разказва за Новосибирск, който нарича един от "окупираните" от режима градове на Сибир.

Дневник