Световната здравна организация подкрепя отварянето на страните след карантината, но е важно да се вземат предпазни мерки за предотвратяване на бедствие, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"СЗО напълно подкрепя усилията за отваряне на икономики и общности. Искаме да видим как децата се връщат в училище, а хората - на работните си места. За експертите на организацията, обаче, е важно да видят как това става безопасно. Колкото повече държави контролират вируса, толкова повече страните могат да бъдат отворени отново. Но ако една страна реши да разхлаби мерките и да бъде отворена отново, без да може да контролира броя на новите случаи и състоянието на вече заразените, това би било рецепта за бедствие “, каза той.

Държавите трябва да предприемат поне четири основни стъпки, преди да се върнат към нормалното, посъветва директора на СЗО:

Първо, да се ограничи предаването на вируса на големи групи хора - такива инфекции се регистрират при масови събития, включително в нощни клубове, на стадиони, на големи религиозни събирания.

Второ, важно е да се защитят групите, които са най-уязвими от вируса, за да се намали смъртността- това са предимно възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Трето, всеки трябва да даде своя принос за безопасността на обществото и неразпространението на инфекцията, като носи маска, спазва дистанция, прилага редовна дезинфекция и измива ръцете си редовно.

И четвърто, съветва шефът на Световната здравна организация, властите във всяка отделна страна трябва да имат по-добри стратегии за идентифициране, изолиране, тестване и лечение на заболели от COVID-19, както и за стриктно проследяване на контактите на заболелите. 

Дарик